Ministarstvo: Ne ukida se zabrana uslovnog otpusta za doživotni zatvor

Predstavnici Ministarstva pravde na savetovanju na Zlatiboru nisu izjavili da će biti ukinuta apsolutna zabrana uslovnog otpusta za doživotni zatvor.

Izvor: Tanjug
Podeli
Deposit/Kuzmafoto
Deposit/Kuzmafoto

To je objavilo upravo Ministarstvo u svom saopštenju.

Istakli su da su izmene i dopune Krivičnog zakonika, čija je priprema u toku, posledica realizacije aktivnosti iz Revidiranih akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Dnevni list "Politika" danas je objavio da će biti ukinuta apsolutna zabrana uslovnog otpusta za doživotni zatvor, pozivajući se na reči državne sekretarke Ministarstva pravde Lidije Pavićević, sa otvaranja Savetovanja krivičara na Zlatiboru. Iz Ministarstva, međutim, poručuju da njihovi predstavnici to nisu izjavili.

"Niko od predstavnika Ministarstva pravde nije izneo da će biti ukinuta apsolutna zabrana uslovnog otpusta za doživotni zatvor, već da su izmene i dopune Krivičnog zakonika čija je priprema u toku posledica realizacije aktivnosti iz Revidiranog akcionog plana za Poglavlje 23 'Pravosuđe i osnovna prava' i Revidiranog akcionog plana za Poglavlje 24 'Pravda, sloboda i bezbednost'", stoji u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Dodaje se da se na savetovanju vodila isključivo stručna rasprava o tom pitanju, u kojoj su učestvovali profesori krivičnog prava, sudije, javni tužioci i drugi, ali da nije donet zaključak da će biti ukinuta apsolutna zabrana uslovnog otpusta za doživotni zatvor.

To će, napominju, potvrditi i zaključci sa savetovanja koji će biti naknadno objavljeni. Savetovanje Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu se održava na Zlatiboru u periodu od 22. do 24. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu