Kurti doprema oružje? Vučić: "Svet više neće biti isti"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je izjave za medije iz Njujorka, gde je govorio pre svega o rezultatima njegove posete i učešća u radu UN.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vučić je rekao da je sinoć bila neformalna večera na kojoj je razgovarao sa mnogim liderima. Kako je naveo, razgovarali su o različitim temama.

"Razgovarali smo sa šeficom MMF-a o aranžmanima, ona je rekla da će ova zima biti jako teška, a da će sledeća biti još mnogo teža. Mnoge zemlje će, rekla je, nestati sa radara finansijske stabilnosti", rekao je Vučić i dodao da Srbija mora da radi na daljem rastu.

Kako kaže, važno je da imamo američku podršku za nastavak ekonomskih reformi i ekonomskog napretka Srbije.

"Svet više neće biti isti, sada to osećaju svi. Biće mnogo teško. Neki evropski lideri koji su tražili susret sa Lavrovim, sada su morali da povuku svoje zahteve. Za nas je važno da razgovaramo sa Amerikancima o svemu", rekao je Vučić.

"Pričao sam dugo sa Lavrovom. Zahvalio sam se na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije. Pričali smo i o energetskom aranžmanu. Imao sam i razgovore koje niste mogli da vidite. I sa Hohštajnom, Džimom O'Brajenom. I sa Eskobarom. To su normalni uobičajeni razgovori. Ali sve što sam rekao da je bila tema razgovora sa Salivenom, bila je i tema sa Viktorijom Nuland. Nama je važna američka podrška radi ekonomskog napretka zemlje. Sa druge strane užasno se komplikuje situacija, svet više neće biti isti", rekao je.

Naglasio je da je za nas važno da i sa Amerikancima razgovaramo o svemu.

Vučić je rekao da ne želi da komentariše moguće dopremanje oružja i opreme Aljbinu Kurtiju od Britanije i Amerike.

"Pred nama je težak period, veoma težak. Ali možemo li da iskočimo iz sopstvene kože? Možemo li, kao što neki koji me kritikuju kažu, da smo sve dalje od EU kada pomenemo Kosovo, da zaboravim Kosovo i naš narod? Da se pravim da nisu ubijana deca? Nemamo mi mnogo izbora. A što se tiče oružja i opreme, mali smo mi, a to su prejake sile. Za nijansu smo manje mali od onoga što oni misle", rekao je on.

Dodao je da postoji informacija da je Kurti tražio artiljeriju dometa većeg od 10 kilometara, a da rade elektronsko ometanje odavno.

"Kada su zauzimali administrativne prelaze, oni su uvek elektronski ometali sve što je dolazilo iz centralne Srbije. Ali uzvratićemo, što se tiče elektronskog ometanja", kazao je.

Kako je naveo, gotovo je siguran da će Zapad pokušati da isključi Rusiju iz Saveta bezbednosti UN.

"Srbija za tako nešto, za ograničavanje prava veta ili isključenje Rusiji neće glasati. Tu nemamo nikakvu dilemu. Za to im treba dvotrećinska većina. Oni mogu i da se pozovu na to da Rusija nije pravni naslednik SSSR. Ali postoji član mislim akta 108, na koji vidim da se spremaju da se pozovu. To bi bilo rušenje međunarodnog pravnog poretka. Za jednu od tih odluka im je potrebno da Kina bude uzdržana. Bog zna šta sve mogu da urade. To nije ni daleko, ni nemoguće. Za nas bi to bila katastrofa. Zbog KiM naravno".

Za kraj, kazao je: "Teško vreme, a veliko breme pred nama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu