Gde je zapelo u Crnoj Gori? "Zapelo u konkretnoj raspodeli vlasti"

U Crnoj Gori, po svemu sudeći, parlamentarna kriza nije pri kraju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic
Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Predsednik Demosa Miodrag Lekić, oko kojeg je postignuta saglasnost stare većine za mandatara nove vlade, nije optimista da bi stranke pobednice avgustovskih izbora iz 2020. mogle da postignu dogovor, kao što je to slučaj sa jednim od lidera DF Andrijom Mandićem, koji veruje da još postoji šansa da se stranke slože.

Lekić je ocenio da je današnjim rezultatom pregovora DPS Mila Ðukanovića dobio vetar u leđa, a da će Crnom gorom nastaviti da vladaju DPS, SNP, SDP i URA.

Lekić je, naime, nakon današnjeg sastanka, na kojem nije postignut dogovor o raspodeli vlasti, rekao da od početka zastupa stav da se proces prenese u polje legalnosti - da oni koji su pobedili vode državu, a ne da spoljni faktori određuju vladu - crkveni ili međunarodni operateri.

Zalagao se, kaže, da vlada bude formirana na osnovu izborne volje.

"Ovo je bio poslednji pokušaj. Nameravao sam da dam poslednji osvrt, ali je Mandić (Andrija Mandić dao neku perspektivu koju ja ne vidim", istakao je Lekić.

Današnji sastanak, koji je trajao samo dvadesetak minuta, ocenio je "trijumfom neozbiljnosti i šarlatanstvom".

"Mandić zaslužuje priznanje jer je strpljivo i odgovorno vodio proces. Na samom početku sam molio subjekte koji ne nameravaju da prihvate sporazum, da to kažu odmah na početku. Ali ne, to smo doživeli danas. Ne želim da dajem završnu ocenu, građani će to uraditi. URA, SNP, DPS, SDP nastaviće da vode državu. DPS je današnjim rezultatom dobio vetar u leđa", rekao je Lekić, preneo je portal podgoričkih Vijesti.

Kaže da Mandić očekuje još neke odgovore, ali da ih on ne očekuje.

"Ova zemlje je umorna od ovakve političke elite. Nastavlja se mrcvarenje političkog života, simuliranje državne politike. Na građanima je da sumiraju ovaj bilans", kazao je Lekić.

Mandić: Lekić mandatar,dogovor o podeli resora se nastavlja

Lider Nove i jedan od lidera DF Andrija Mandić saopštio je dans da su se stranke stare parlamentarne većine dogovorile da predsednik Demosa Miodrag Lekić bude mandatar i dodao da nema prepreka za dalji dogovor, ali da je zapelo kod raspodele resora.

"Nema prepreka za dogovor", poručio je Mandić i dodao su se ipak svi složili da Lekić bude mandatar.

Rekao je i da je DF spreman da učešće u vlasti svede na simboličan nivo u odnosu na ono što im je, kako dodaje, narod dao.

Odlučili su, kazao je, da ulože dodatne napore kako bi se došlo do dogovora, jer dogovor nema alternativu.

"Mi smo tražili u razgovorima da dobijemo mnogo manje od onoga što su demokratski principi, ali i iskazali spremnost na maksimalna odstupanja. Spremni smo na to, da naše učešće u vladi svedemo na jednu vrstu simoblične ravni i izađemo u susret onome što je neko nazvao ucenom, a oni koji su to ispostavili su rekli da su to prirodni zahtevi. Spremni smo da popustimo da bi se došlo do dogovra. Nema prepreke za GP URA, CIVIS predstavnike manjina da dođu da se dogovorimo i konstituišemo vladu. Spremni smo da izađemo u susret njihovom zahtevu i da se dogovorimo. Da ne dozvolimo ono što mnogi pričaju - da se DPS ne vrati na vlast. Sinoć sam kontaktirao predsednika Vlade a jutros funkcionerima URE Milošem Konatarom i Zoranom Mikićem. Oni su se pozvali na činjenicu da je njihov lider Abazović rekao da neće učestvovati, ali su rekli da će bit u klubu i da će biti spremni da dođu ako bude nešto hitno. Ali nije ih bilo u klubu. Ponovo sam se čuo s Mikićem, rekli su da će razgovarati unutar partije. DF nije prepreka neko ko želi da izađe u susret ovoj situaciji", rekoa je Mandić.

Današnjem sastanku nisu prisustvovali predstavnici koalicije Crno na Bijelo Dritana Abazovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu