Greška, Volodimire

Priznanje ukrajnskog predsednika da je znao za upozorenja američkih obaveštajaca da se Rusija sprema da napadne Ukrajinu izazvalo je bes javnosti.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka
Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Naime, mnogi u Ukrajini su se razbesneli zbog priznanja koje je Volodimir Zelenski izneo ove nedelje u intervjuu za Vašington post, da je žrtvovao živote zarad vođenja ekonomije.

Pre toga, ocenjuje Vašington post, on je Ukrajincima bio besprekorni nacionalni heroj, ali sada je to priznanje “probušilo balon”, izazvavši lavinu javnih kritika bez presedana od početka rata.

Greška Zelenskog je u tome što je za američki list priznao da je pre izbijanja neprijateljstava sa Rusijom umanjivao značaj američkih upozorenja o nadolazećem napadu iz straha da će Ukrajinci masovno pobeći iz zemlje.

"Da smo to tada saopštili… onda bih gubio sedam milijardi dolara mesečno od prošlog oktobra", rekao je on u tom intervjuu. Zelenski je još tvrdio i da je ova obmana sopstvenog naroda sprečila Rusiju da zauzme zemlju za tri dana.

Ispostavilo se da je samo nekoliko dana nakon što mu je direktor CIA rekao da SAD imaju pouzdane podatke da će Rusija napasti Ukrajinu, Zelenski obećao Ukrajincima mirnu godinu, navodeći da će ljudi praviti roštilj tokom majskih praznika, kao i uvek.

Kako prenosi Raša tudej, Ukrajinci su sada ljuti na predsednika, koji, kako oni misle, ne veruje da njegov narod može da podnese istinu. Takođe smatraju i da bi se Ukrajina, da je ozbiljno shvatila američka upozorenja – bolje pripremila za predstojeći sukob.

"On nije želeo da stavi zemlju na ratni budžet jer se u suštini bojao da ne izgubi vlast", smatra ukrajinski novinar Bogdan Butkevič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu