Turska i Izrael obnavljaju pune diplomatske veze

Turska i Izrael su odlučili da obnove pune diplomatske veze.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dve zemlje će međusobno ponovo imenovati ambasadore, izjavio je danas turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Imenovanje ambasadora je jedan od koraka za normalizaciju veza. Takav pozitivan korak je došao iz Izraela kao rezultat tih napora, a mi kao Turska smo, takođe, odlučili da imenujemo ambasadora u Izraelu, u Tel Avivu", rekao je Čavušoglu, preneo je Rojters.

Govoreći na konferenciji za novinare u Ankari, on je dodao da Turska počinje proces za donošenje odluke ko će biti imenovan na tu funkciju.

Dve zemlje su proterale ambasadore 2018. godine nakon što su izraelske snage ubile 60 Palestinaca, tokom protesta na granici Gaze protiv otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

Poseta izraelskog predsednika Isaka Hercoga Turskoj u martu, nakon koje su organizovane posete obojice ministra spoljnih poslova, pomogla je otopljavanju odnosa posle više od decenije tenzija.

Odluka je doneta u trenutku kada Izrael nastoji da poboljša veze sa regionalnim silama, a dogovorena je dve godine nakon takozvanog Abrahamovog sporazuma, kojim su normalizovani odnosi između Izraela, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Maroka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu