Šolc je šokiran

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao da je Izrael tokom godina počinio "50 holokausta" protiv Palestinaca, čime je izazvao lavinu reakcija.

Izvor: Beta, Tanjug, Beta/AP
Podeli
Tanjug/Wolfgang Kumm/dpa via AP, File
Tanjug/Wolfgang Kumm/dpa via AP, File

Abas je to izjavio povodom 50-godišnjice smrtonosnog napada palestinskih ekstremista na izraelske sportiste na Olimpijadi u Minhenu 1972, za koji nije izrazio žaljenje.

Jedanaest izraelskih sportista i jedan nemački policajac su poginuli kada je palestinska ekstremistička organizacija Crni septembar, povezana s Abasovom partijom Fatah, ušla u olimpijsko selo i odvela taoce 5. septembra 1972.

Upitan da li kao palestinski lider planira da se izvini Izraelu i Nemačkoj za napad pred 50-godišnjicu narednog meseca, Abas je odgovorio navođenjem optužbi za zločine koje je počinio Izrael od 1947. godine.

"Ako hoćemo da ispitamo prošlost, samo napred. Imam 50 pokolja koje je Izrael počinio... 50 masakra, 50 holokausta", rekao je Abas u utorak, a poslednju reč je izgovorio na engleskom. Stojeći pored Šolca u Berlinu Abas je direktno upotrebio reč "holokaust" u množini, a nemački kancelar je reagovao grimasom na licu.

Nemačka već dugo tvrdi da bi taj termin trebalo koristiti samo za jedinstven nacistički zločin ubistva šest miliona Jevreja, pre i tokon Drugog svetskog rata.

I mada je Šolc ranije odbacivao tvrdnje palestinskog lidera da je odnos Izraela prema Palestincima "aparthejd", on nije odmah osudio Abasa što je koristio naziv Holokaust.

U izjavi za nemački list Bild Šolc je naknadno kritikovao Abasa zbog njegovih reči, ocenivši da je neprihvatljivo umanjenje užasa Holokausta, a potom je reagovao i na Tviteru.

"Za nas, Nemce, bilo kakva relativizacija jedinstvenosti Holokausta je nepodnošljiva i neprihvatljiva. Zgrožen sam nečuvenim izjavama palestinskog predsednika Mahmuda Abasa", napisao je Šolc na tij društvenoj mreži, prenosi Rojters.

Konzervativni nemački poslanik Armin Lašet je takođe izrazio zgražavanje zbog Abasove izjave.

"Palestinski lider bi stekao simpatije da se izvinio za teroristički napad na izraelske sportiste na Olimpijadi u Minhenu 1972. Optužujući Izrael za ’50 holokausta’ umesto toga je nagnusniji odgovor koji se ikada čuo u nemačkom predsedništvu (vlade)", rekao je Lašet.

Palestinski lider je u odgovoru naveo da je posvećen izgradnji poverenja i postizanju mirnog rešenja sukoba s Izraelom.

Premijer Izraela Jair Lapid je rekao da je izjava o "50 holokausta" na tlu Nemačke "ne samo moralna sramota, već monstruozna laž".

"Šest miliona Jevreja je ubijeno u Holokaustu, uključujući milion i po jevrejske dece. Istorija mu nikada neće oprostiti", objavio je Lapid na Tviteru.

I na kraju objašnjenje

Dan nakon sporne izjave Abas je povukao optužbu koju je izrekao, tvrdeći da je samo nameravao da naglasi izraelske "zločine".

Abas je posle kritika, u saopštenju koje je prenela zvanična palestinska novinska agencija Vafa, potvrdio da je "Holokaust najgnusniji zločin u savremenoj ljudskoj istoriji".

Kako je naglašeno: "Namera njegovog odgovora nije bila da porekne jedinstvenost Holokausta koji se dogodio u prošlom veku i najoštrije ga osuđuje". U saopštenju se dodaje da je Abas govoreći o zločinima mislio na zločine i masakre koje su izraelske snage počinile protiv palestinskog naroda od stvaranja Izraela.

"Ti zločini nisu prestali do danas", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu