Stoltenberg: "KFOR spreman da interveniše", Kurti: "Hoćemo u NATO"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastao se danas sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Briselu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Stoltenberg je posle današnjeg razgovora sa Kurtijem ponovio da je KFOR spreman da interveniše u slučaju da stabilnost na KiM bude ugrožena, naglašavajući da je misija NATO na KiM potpuno posvećena mandatu u skladu sa rezolucijom 1244 SB UN.

KFOR će, kako je rekao Stoltenberg, nastaviti da obezbeđuje sigurno okruženje i slobodno kretanje na prostoru KiM.

''Mirovna misija KFOR je tamo i njen komandant je kontaktirao bezbednosne organizacije na Kosovu i načelnika Generalštba Vojske Srbije...KFOR je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena'', rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kurtijem u Briselu.

Na pitanje albanskih novinara šta treba da se desi pored barikada da bi Kfor intervenisao, Stoltenberg je odgovorio da NATO na KiM sa skoro 4.000 vojnika ima najjaču misiju izvan NATO teritorije, ističući da samo prisustvo tolikog broja vojnika pomaže u deeskalaciji i sprečavanju nasilja.

Generalni sekretar NATO je ponovio i posle razgovora sa Kurtijem da je dogovor dve strane i rešavanje nesuglasica u dijalogu pod pokroviteljstvom EU jedini način da se dođe do održivog mira.

Aljbin Kurti je novinarima rekao da je u razgovoru sa Stoltenbergom preneo da Priština traži člansto u NATO.

''Pretnje, opasnosti i izazove sa kojima se danas suočava NATO oseća i naša zemlja. Institucije imaju razloga da budu budne u štetnoj ruskoj agendi za Balkan i Evropu. Vlada i narod Kosova pozdravljaju vaše poverenje i posvećenost trajnom miru i bezbednosti", rekao je Kurti.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Priština odustane od primene odluke o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama, Kurti je odgovorio odrično, navodeći da Priština ispunjava svoje zakonske obaveze, kao i da se, kako tvrdi, Beograd sa tim saglasio još 2018. godine.

Kurti je rekao da je Priština pokrenula kampanju informisanja građana Srbije i obezbedila finansijski podsticaj da prilikom konverzije građani Srbije neće morati da plaćaju PDV ili carinu, koja, kako kaže, može da dosegne i svotu od pet hiljada evra.

Na pitanje da li se slaže sa stavom da obe strane snose odgovornost za eventualnu eskalaciju, Kurti je rekao da ''postoje dve strane"

Jedna je, kako tvrdi, demokratsko Kosovo, a druga ''ilegalne strukture Srbije na severu''.

Stoltenberg se danas ranije sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu