"Tenzije između Kosova i Srbije mogle bi da destabilizuju Balkan"

Tenzije na Balkanu mogu eskalirati ako se ne reše sporovi između Kosova i Srbije, kaže američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, prenosi Zeri.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA/FREDERIC J. BROWN / POOL
EPA/FREDERIC J. BROWN / POOL

"Dovoljno smo se bavili problemima Balkana da znamo da uvek postoji rizik od eskalacije sukoba. Zato smatram da bi obaveza svih trebalo da bude da smanje tenzije. Da bismo smanjili rizik, svi treba da podstaknemo strane da se fokusiraju na ono šta žele da postignu u predstojećim pregovorima", rekao je Hil za agenciju Rojters.

Osvrćući se na razgovore koji se očekuju između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Hil je rekao da je glavno pitanje koje treba da bude rešeno u dijalogu budućnost kosovskih Srba.

"Što se tiče aktuelnih pitanja, ako pogledate briselski dijalog, već su poznata pitanja kojima treba da se pozabave. Suštinski problem je saznati kakva će biti budućnost srpskog stanovništva na Kosovu i onda se baviti ostalim pitanjima. Trebalo bi da se fokusiraju na ono na šta pregovarači traže, na primer na pitanje struje na severu Kosova ili na pitanje registarskih tablica", dodao je Hili.

Hil dodaje da pitanje Kosova i Srbije traje već 20 godina i da je došlo vreme da se napravi ozbiljan napredak, prenosi portal Kosovo online.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu