Vučić nakon sastanka sa Eskobarom: "Srbija radi na smirivanju svih tenzija koje nije sama izazvala" FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

"U izuzetno otvorenom razgovoru, istakao sam da će Srbija, kao ozbiljna, pouzdana i odgovorna strana u dijalogu, nastaviti da ulaže maksimalne napore u cilju održanja mira, stabilnosti i napretka celog regiona.

Posebno sam naglasio da naša zemlja, kao i uvek do sada, predano i iskreno radi na smirivanju svih tenzija koje nije sama izazvala, u skladu sa doslednom politikom traženja kompromisnog rešenja isključivo putem dijaloga, na dobrobit svih građana", naveo je Vučić.

Podsetimo, Vučić se večeras u Briselu sastao i sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. Sastanak je održan uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou. Dijalog sledi, dve nedelje nakon tenzija na KiM, zbog odluke Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, koja je, na intervenciju SAD i EU, odložena za 1. septembar.

Eskobar je, nedavno, rekao da treba da se formira Zajednica srpskih opština, ali u skadu sa ustavom tzv. Kosova.

Beograd i predsednik Srbije, međutim, čvrsti su u stavu da potpisano mora da se poštuje i da je ZSO predviđena Briselskim sporazumom.

Prethodno, Vučić je razgovarao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Takođe, ranije danas razgovarao je i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a nakon sastanka poručio da je uloga NATO i KFOR na KiM važna za Srbiju, a od presudnog značaja očuvanje mira i stabilnosti.

Sutra sledi nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, a predsednik Srbije prvo će razgovarati sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a nakon toga bi, kako je planirano, predviđen i zajednički sastanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu