Vučić: "Dostavio sam spisak. Lagali su za to" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obratili su se javnosti posle sastanka u Briselu.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za nas važna uloga KFOR-a koju poštujemo i uloga NATO-a.

"Verujemo da ćemo uvek moći da naiđemo na razumevanje Stoltenberga i NATO-a da se obezbede mir i stabilnost. Ja ne volim da prebacujem krivicu na bilo koga drugog", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da nas sutra čekaju "veoma teški razgovori".

"Sutra ćemo imati teške razgovore, jer gotovo ni u čemu nismo saglasni, ali Srbija će se držati međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svega što je potpisano. Srbija je vojno neutralna zemlja i tako će i ostati", rekao je Vučić.

"Želimo da izbegnemo svaku vrstu mogućnosti da dođe do eskalacije odnosno sukoba", rekao je Vučić.

Vučić je, u odgovoru na pitanja novinara, istakao da srpska vojska i policija ni u jednom trenutku nisu prešli administrativnu liniju.

"Dostavio sam spisak svih napada na Srbe", rekao je Vučić i naveo je da je naše da učinimo sve da očuvamo mir i stabilnost.

"Zahvalan sam NATO-u što sa takvim neistinama nije izlazio, za razliku od nekih drugih", rekao je Vučić.

"Srbija je vojno neutralna zemlja i tako će i ostati. Naša istorija nije laka, ali želimo učvršćivanje saradnje i sa KFOR-om i NATO i da izbegnemo eskalaciju sukoba. Mi mislimo da nismo napravili nikakvu provokaciju, ali razumem da smo mi sa Balkana dojadili svima u Briselu", rekao je Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je drugačiji pogled zemalja Kvinte i Srbije na situaciju na KiM.

"Ono što mi imamo potpisano je da njihove specijalne jedinice imajju ograničenu mogućnost ulaska na Sever. Oni to pravdaju borbom protiv kriminala. Mi smo u veoma teškoj poziciji po tom pitanju. Vrlo je teško kada ste saterani u ćošak i nemate više gde, ja sam to i rekao Jensu", rekao je Vučić.

"Ono što je važno za ljude u Srbiji je da smo našu poziciju objasnili", rekao je Vučić.

Vučić je na pitanje koliko brzo Srbija može da reaguje u slučaju da se nad Srbima na severu sprovede nasilje odgovorio:

"Mislim da je važniji Jensov odgovor na ovo pitanje. I pozicija zemalja Kvinte. Nasilje je u barikadama, a ne u sistematskom sprovođenju pravnog i suštinskog nasilja nad Srbima. Ono što imamo potpisano Briselskim sporazumom je to da je njihovim specijalnim jedinicama ograničen pristup na severu Kosova. Oni često upadaju i koriste situaciju pod izgovorm organuizovanog kriminala. Mi se nalazimo u teškoj poziciji, nemojte da očekujete od Srba da uživaju i kako im je mnogo lepo. Ima nova generacija mladića na severu Kosova koji to više neće da trpe. Oni ne doživljavaju Kosovo kao nezavisnu državu, već kao teritoriju Srbije. Mnogo ima problema, a za nas je važno da sačuvamo mir i nadam se da će biti dovoljno pameti da dođemo do dogovora", rekao je Vučić.

Stoltenberg je istakao da mu je drago da ponovo vidi Vučića i da je iskoristio priliku da razgovara sa njim o tenzijama na severu Kosova i Metohije.

"Cenim priliku da se lično sastajemo da nastavimo razgovore. Da bi se situacija na terenu poštovala, potrebna je odgovornost i Beograda i Prištine. NATO nastavlja da prati situaciju na terenu. Ukoliko bi stabilnost bila ugrožena, KFOR je spreman da interveniše. Konstruktivan dijalog je jedini način da se nađe rešenje. Pozdravljam sledeću rundu dijaloga, koja će se održati sutra", rekao je Jens Stoltenberg.

"Pozivam sve strane da pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje", dodao je on.

"Imamo značajno vojno prisustvi na Kosovu, blizu 4.000 vojnika i to prisustvo pomaže nam da sprečimo eskalaciju i bilo kakav sukob. Komandant KFOR-a je u kontaktu sa vlastima u Beogradu i u Prištini i imamo otvorene načine komunikacije, što olakšava da sprečimo sukob. Ako je potrebno, pokrenuli bismo svoje snage i pojačali prisustvo, što smo već uradili na severu. Delovaćemo kad to bude potrebno, jer je glavni cilj da pomognemo u smanjenju tenzija", rekao je Stoltenberg.

"NATO je spreman da deluje i to možemo da uradimo veoma brzo. Oni će biti raspoređeni tamo gde to bude potrebno. Sama činienica da imamo 4.000 vojnika pokazuje snažnu posvećenost da se stabilizuje situacija. KFOR blisko sarađuje sa svim akterima, uključujući i EULEKS. Kada stvari postanu teške i opasne, onda delujemo kao krajem jula", rekao je Stoltenberg.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. Vučić je, najavljujući sastanak sa Stoltenbergom, u izjavi za novinare, rekao da je taj sastanak jako važan, da će razgovarati i sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, i mnogim drugima u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu