Zaharova optužila Vašington i Brisel: Ko napada nuklearku u Zaporožju?

Rusija će učiniti sve što je potrebno da stručnjaci IAEA posete nuklearnu elektranu u Zaporožju, saopštila je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

On je osudila "pokušaje da se dolazak te misije opstruira".

Zaharova je ocenila da zvanični Kijev "neumesne izjave koje jedna po jedna dolaze iz Evropske unije u pokušaju da se postignu imaginarni politički poeni", shvata kao "zeleno svetlo" da se stvore prepreke dolasku misije IAEA.

"Oštro osuđujemo pokušaje da se opstruira dolazak misije. U bliskoj saradnji sa IAEA i njenim vođstvom učinićemo sve što je potrebno da stručnjaci Agencije posete nuklearku i daju istinitu procenu destruktivnih akcija ukrajinske strane", navela je Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Ona je pozvala Vašington, Brisel i druge zapadne prestonice da obustave svoje "neodgovorne igre i intrige oko nuklearke Zaporožje" i da hitno zatraže od vlasti u Kijevu da obustave napade na nuklearku i obližnje teritorije, prenosi ruska agencija. RIA novosti navodi da su ukrajinske trupe u subotu ponovo pucale na grad Energodar u Zaporoškoj oblasti i nuklearnu elektranu Zaporožje.

Nuklearka se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini Energodara i to je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instaliranom kapacitetu. Nuklearka je od marta pod kontrolom ruske vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu