Baza razorena: Eliminisan "Putinov kuvar"? VIDEO

Zvanične potvrde nema, ali su mediji iz Rusije objavili da je u ukrajinskom raketnom napadu eliminisan i Jevgenij Prigožin, organizator zloglasne grupe Vagner.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

On je toliko blizak ruskom predsedniku da ga prozivaju "Putinov kuvar".

Autor ove informacije je ruski ratni dopisnik Jurij Kotenok, koji je u nedelju, nešto posle 18 časova po moskovskom vremenu, na Telegram kanalu objavio da su Oružane snage Ukrajine napale "jednu od lokacija" PMC Vagner u gradu Popasna, Luganska oblast, Ukrajina.

"Izvori u Donbasu potvrđuju. Verovatno HIMARS. Ukrajinski resursi rasturaju na smrt, verovatno biznismena Jevgenija Prigožina – ali nemamo potvrdu", napisao je Kotenok.

Napad na Popasnu prvi je izvestio i ruski kanal "Obrnuta strana strana medila", koji se dovodi u vezu sa PMC Vagner, koji je objavio fotografije koje su verovatno nastale nakon ukrajinskog napada. Isti snimak, kao i snimak sa lica mesta, objavio je i propagandni medij "Rusko proleće" na svom Telegram kanalu "Operacija Z: Vojni komesari ruskog proleća“, uz tvrdnju da je "nekoliko ranjenih i, čini se, jedan mrtav".

Veb-sajt Rusko proleće (i njegov telegram kanal "Operacija Z: Vojni komesari ruskog proleća") jedan je od najvećih medija koji pišu o ratu u Ukrajini. Od 2014. prikuplja sredstva od čitalaca za pomoć proruskim vojnicima i civilima u samoproglašenim DPR i LNR, a od 2022. objavljuje video snimke pogibije ukrajinskih vojnika sa šaljivim postavama i lažnim prikazima "borbu protiv narkomana" među vojnicima Oružanih snaga Ukrajine, a mesečne beleške 30 miliona pregleda. Na stranicama Ruskog proleća nema podataka o vlasniku i redakciji, osim što se navodi da su medije pokrenuli „entuzijasti na tragu istorijskih događaja za ruski svet“.

Putinova "privatna vojska"

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Vagnerovu grupu nazivaju Putinovom "privatnom vojskom", a njeni članovi se često tajno šalju u regione u kojima Rusija poriče da je imala bilo kakvo zvanično prisustvo. Grupa je prvi put stekla međunarodno priznanje u Ukrajini na vrhuncu ruske invazije na tu zemlju 2014. godine, kada su njihovi članovi optuženi za ratne zločine. Vagner je osnovao Dmitrij Utkin, bivši pripadnik ruskih specijalnih snaga, koji je regrutovao plaćenike uglavnom iz ruske vojne obaveštajne agencije poznate kao GRU, a zvali su se Vagner jer je to bio Utkinov nadimak. Porodicu Vagner je ubrzo preuzeo Jevgenij Prigožin, uticajni oligarh sa bliskim vezama sa Kremljom. Prigožin je postao poznat kao ugostitelj, a nadimak "Putinov kuvar“, zbog unosnih ugovora o ugostiteljskim uslugama koje je postigla njegova kompanija. Vagneri su plaćenici poslati u regione od strateškog interesa za Rusiju, od Belorusije i Centralnoafričke Republike do Sirije i Libije. Kao i svi psi rata, izuzetno su brutalni. U Siriji su, na primer, snimljeni kako čekićem tuku dezertera iz sirijske vojske, a potom mu lopatom odsecaju ruke i glavu.
Otkrivena tajna lokacija

Međutim, u slučaju Popasne, najzanimljivija je činjenica da su ukrajinski obaveštajci otkrili lokaciju porodice Vagner – zahvaljujući Rusima. Plaćenici su se nalazili u sedištu Vagnera u okupiranoj Popasni, u ulici Mironovskoj broj 12. Iako je trebalo da bude tajna, ova adresa je ranije primećena na fotografijama objavljenim 8. avgusta u telegram kanalu ratnog reportera Sergeja Srede, koji je to napisao odvezao se u sedište porodice Vagner, kada je tamo bio Jevgenij Prigožin. Njegova objava je ubrzo izbrisana, ali su kopije ostale na internetu, a Sergej Sreda je napisao da je otkrio adresu sedišta zloglasnih ruskih plaćenika uz saglasnost PMC Vagnera.

Ukrajinci prate i ruske medije, pa su, kada su na tanjiru dobili adresu sedišta porodice Vagner, znali da imaju veliku metu na nišanu i bukvalno su zbrisali ceo kraj sa lica zemlje. Nezavisni portal Meduza je nakon pregleda fotografije sa Sredinog kanala i snimaka nakon eksplozije utvrdio da se na snimku vidi ista kuća kao u Sredinoj poruci, samo sa druge strane. Vagnerov štab u Mironovskoj 12 sa sigurnošću se može identifikovati po garažama, a sudeći po šteti na zgradi, udar je došao sa teritorije pod ukrajinskom kontrolom kod Severska, koji se nalazi na oko 30 kilometara od Popasne. U ponedeljak su na Fejsbuku objavljene i fotografije koje potvrđuju potpuno uništenje pomenutog objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu