"Pregovori sa Rusijom danas bi značili samo jedno - Rusija je pobedila... Da li ste spremni za to"

Kijev je odbacio mirovne pregovore sa Moskvom u postojećim okolnostima, upoređujući bilo kakve pregovore sa "civilizacijskom katastrofom".

Izvor: RT
Podeli
Foto: shutterstock/evan_huang
Foto: shutterstock/evan_huang

Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite OVDE.

Ponovni početak pregovora ne bi ništa doprineo ciljevima ukrajinske vlade, rekao je za ukrajinski "Babel" Mihail Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, prenosi RT.

"Danas Ukrajina nema motiva da vodi pregovore"“, rekao je Podoljak, dodajući da je "prilika da se dobije ovaj rat mnogo važnija od bilo kakve situacione pauze".

"Započinjanje pregovora u sadašnjim okolnostima samo bi formalizovalo poraz Ukrajine i Evrope, kao i evropskih vrednosti", dodao je on.

On je upozorio da će poraz Ukrajine označiti i "kolaps globalnog sistema bezbednosti i sistema demokratskih vrednosti".

Postizanje primirja sada ne bi zaustavilo dalje sukobe, rekao je on, dodajući da bi Rusija mogla pokrenuti još jedan napad na Ukrajinu u nekom trenutku u budućnosti.

"Pregovori sa Rusijom danas bi značili samo jedno - Rusija je pobedila... Da li ste spremni za to", upitao je on.

Podoljak je takođe uporedio ideju o pokretanju mirovnih pregovora sa Moskvom sa vođenjem pregovora sa nacističkom Nemačkom 1942. godine, kada su nacisti okupirali velike delove sovjetske teritorije, uključujući celu Ukrajinu.

"To se ne može ni zamisliti. Svaki razgovor u tom trenutku i sa tim [odnosom snaga] značio bi civilizacijsku katastrofu", rekao je on.

Početkom avgusta Kremlj je signalizirao spremnost da sklopi mirovni sporazum sa Kijevom, istovremeno upozoravajući da će postići ciljeve svoje vojne operacije u Ukrajini bez obzira na spremnost Kijeva da popusti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tada da su dve zemlje blizu rešavanja nesuglasica na način koji je prihvatljiv za Rusiju, ali je nacrt sporazuma pripremljen tokom sastanka u Istanbulu odbacila Ukrajina.

Kijev je prekinuo razgovore sa Moskvom nakon što je optužio Rusiju da je počinila navodne ratne zločine, navod za koji je Rusija rekla da je zasnovan na izmišljenim dokazima.

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, koji je posetio Moskvu početkom avgusta, takođe je rekao da je moguće rešenje pregovaranjem i naveo da nedavni "početni uspeh" sporazuma o izvozu žitarica treba iskoristiti za postizanje prekida vatre.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu