Rusi spremaju "iznenađenje" za Ukrajinu?

Sjedinjene Američke Države veruju da Rusi već nekoliko nedelja treniraju na iranskim dronovima koje će uvesti u rat u Ukrajini, piše CNN.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA/SERGEI ILNITSKY
EPA/SERGEI ILNITSKY

Prema pisanju američkih medija, ovo je najnoviji pokazatelj da Moskva namerava da kupi iranske dronove i da ih koristi u Ukrajini.

"Proteklih nekoliko nedelja ruski zvaničnici su trenirali u Iranu u okviru sporazuma o prenosu iranskih dronova u Rusiju", rekao je anonimni američki zvaničnik za Si-En-En. CNN je zatražio komentar od ruske ambasade u Vašingtonu.

Peskov: "Nemam komentar"

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u julu da Rusija nema komentar na pitanje o dronovima. U stvari, CNN je već izvestio prošle nedelje da je ruska delegacija posećivala vazdušnu bazu u centralnom Iranu najmanje dva puta mesečno radi proučavanja vojnih dronova, prema Džejku Salivanu, savetniku za nacionalnu bezbednost SAD.

Iran je u junu počeo da pokazuje svoje bespilotne letelice šahed-129 i šahed-191 Rusiji u vazdušnoj bazi Kašan, južno od glavnog grada Teherana. Oba modela mogu da nose precizno navođene rakete. Salivan je u julu rekao da Vašington veruje da će Iran prodati Rusiji stotine dronova koje će Moskva moći da koristi u ratu u Ukrajini, piše CNN.

Ukrajinska vojska koristi bespilotne letelice bajraktar ​​turske proizvodnje za uništavanje ruskih komandnih mesta, tenkova i raketnih sistema zemlja–vazduh. Rusi su do sada koristili orlan-10 domaće proizvodnje za izviđačke letove i elektronsko ratovanje. Si-En-En, međutim, piše da se Rusi muče da popune svoja iscrpljena skladišta, zbog čega su se, smatraju američke vlasti, okrenuli Iranu. Sve snažnije veze između Irana i Rusije primer su zašto SAD ne smeju da napuste region Bliskog istoka, kažu izvori za CNN.

A Ukrajina pokušava da ojača svoje redove opremom za bespilotne letelice. Kijev traži od SAD moćnije bespilotne letelice, poput drona grej igl, ali Pentagon za sada to odlaže jer smatra da bi Rusija to videla kao provokaciju, odnosno eskalaciju sukoba.

Turski dron bajraktar ​​TB2 pokazao se kao izuzetno korisno i uspešno oružje na početku sukoba. Ovi dronovi su veličine malih aviona, imaju kamere i mogu biti naoružani laserskim navođenim bombama. Ukrajinska vojska je ušla u rat sa manje od 50 TB2 u svom naoružanju. Rusija koristi manje, osnovnije dronove orlan-10. Počelo je, kažu u britanskom trustu mozgova, sa stotinak Orlana, a ubrzo su spali na svega nekoliko stotina. Ovi dronovi takođe imaju kamere i mogu da nose male bombe. Obe vrste bespilotnih letelica pokazale su najveću efikasnost kada je reč o pronalaženju neprijateljskih ciljeva i vođenju artiljerijskih snaga.

"Rusi mogu da ispaljuju svoje topove na neprijatelja samo tri do pet minuta nakon što ih orlan locira", kažu u Rusiji. S druge strane, ukrajinsko posedovanje dronova omogućilo joj je da znatno proširi svoje vojne sposobnosti. Ranije su morali da pošalju specijalnu jedinicu u izviđanje, rizikujući živote specijalaca. Sada rizikuju da izgube dron.

Potonuće Moskve

Turski dronovi u ukrajinskim rukama odigrali su veliku ulogu u potonuću ratnog broda Moskva, što je Moskvi bio veliki udarac. Međutim, mnogi su oboreni od ruske artiljerije. Naime, bajraktar ​​TB2 je relativno spor i kreće se na srednjim visinama, što ga čini lakšom metom.

Oni su veoma skupi. Jedan TB2 košta dva miliona dolara. Zbog toga se ukrajinska vojska uglavnom okrenula malim komercijalnim modelima, poput DJI mavik 3, koji košta 1.700 funti. Proizvođač iz Ukrajine procenio je, piše Bi-Bi-Si, da ta zemlja ima oko 6.000 dronova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu