Velika poplava u Dolini smrti: Desilo se jednom u 1.000 godina

Nedavne jake kiše u Dolini smrti izbacile su krhotine preko puteva, oštetile infrastrukturu i odnele automobile.

Izvor: RTS
Podeli
EPA/OLE SPATA
EPA/OLE SPATA

Meteorolozi za taj događaj kažu da se dešava jednom u 1.000 godina.

Oluja je izlila količinu vode jednaku otprilike 75 odsto prosečne godišnje vrednosti za samo tri sata, navode stručnjaci NASA-ine zemaljske opservatorije Zemlje. Stotine ljudi koji posećuju i rade u nacionalnom parku Dolina Smrti su otišli, a svi putevi su i dalje neprohodni, kažu zvaničnici.

Vode su se povukle, ali su za sobom ostavile debele slojeve blata i šljunka.

Danijel Berk, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe Las Vegasa, opisao je potop kao istorijski događaj koji se desi jednom u 1.000 godina. Verovatnoća da se to dogodi u jednoj godini je 0,1 odsto.

Događaji poput tog, međutim, za koje se nekada smatralo da su izuzetno retki, su u porastu. Naučnici otkrivaju da su vremenski ekstremi, podstaknuti klimatskom krizom, sve verovatniji na američkom zapadu, koji je i dalje zahvaćen sušom. Očekuje se da će periodi suše biti prekinuti jakim, destruktivnim olujama kako svet nastavlja da se zagreva.

Opisan kao "zemlja ekstrema", pustinjski basen je najsuvlje mesto u Severnoj Americi i poznat je po temperaturama koje su porasle više od bilo kog drugog mesta na Zemlji.

Nije prijavljeno da ima povređenih, ali kalifornijska patrola na auto-putu i avioni vrše pretragu iz vazduha, navodi se u saopštenju Službe Nacionalnog parka, kako bi se potvrdilo da vozila još uvek nisu nasukana u udaljenim delovima parka.

Majk Rejnolds, upravnik parka rekao je da će "trebati vremena za obnovu" i napomenuo da zvaničnici još uvek rade na proceni štete koju je nanela oluja na oko 3,4 miliona hektara i više od 1.000 milja puteva u parku.

Iako oluja nije oborila rekord Doline smrti svih vremena po dnevnim padavinama, ipak je oborila rekorde za ovo doba godine.

"Ovo je mesto gde klimatske promene možete videti na delu", kazao je Rejnolds.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu