Rusija: "Svet hoda po ivici. Posledice će biti ogromne"

Donošenje odluke departmana za bezbednost Sekretarijata UN da se spreči poseta IAEA Zaporoškoj elektrani je neodgovorna, izjavila je Marija Zaharova.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Odluka da se spreči poseta Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Zaporoškoj elektrani je neodgovorna i u Sekretarijatu UN moraju da shvate da svet hoda po ivici, izjavila je portparolka ministartsva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova u intervjuu Sputnjiku.

"Ujedinjene nacije su u ovom slučaju odigrale negativnu ulogu, ne što ona nije konstruktivna, po mom mišljenju, čak je i čudna i otvara više pitanja. Nažalost, to nije samo pitanje što ova inspekcija nije realizovana, već je ta odluka odeljenja za bezbednost Sekretarijata UN pokrenula čitav niz destruktivnih događaja. Inspekcija nije sprovedena. Zatim, režim u Kijevu je ocenio ovaj stav svetske organizacije kao aposlutno zeleno svetlo za njegova delovanja i počeo da granatira Zaporošku elektranu. To nisu samo nepromišljene akcije ili koje dovode do blokade, već su neodgovorne“, rekla je Zaharova.

Ona je navela da u Sekretarijatu UN moraju da shvate da svet hoda po ivici.

"To nisu opasni eksperimenti koje sprovode naučnici zarad blaga celog sveta, razvoja i pronalaženja alternativnih izvora energije. To su zločinačke i nezakonite akcije kijevskog režima, koje su destruktivne, a posledice neće biti ograničene na neki geografski okvir. Vrlo dobro se sećamo šta znače nesreće u nuklearnoj elektrani. Cena tih posledica je ogromna“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, veliko je pitanje kako u Sekretarijatu UN ne mogu do kraja da shvate i daju do znanja onim saradnicima, koji, očigledno pod uticajem drugih zemalja nemaju objektivan stav, već, nalazeći se pod uticajem odgovarajućih sila, ne mogu da donesu ispravnu odluku.

Odluka koja je blokirala odlazak generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija u međunarodnu inspekciju Zaporoške nuklearne elektrane, je neodgovorna i povlači za sobom niz najopasnijih događaja, zaključila je Zaharova.

Ruska strana i rukovodstvo IAEA je 3. juna usaglasilo maršrutu i raspored kretanja međunarodne misije u Zaporoškoj elektrani. Misiju su činili i istaknuti stručnjaci iz niza zemalja, kao i generalni direktor IAEA Rafael Grosi. Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da je misiju sprečio departman za bezbednost Sekretarijata UN.

"Apsolutno neprihvatljivo"

Ukrajinska vojska je gađala iz višecevnih bacača raketa "Uragan“ nuklearnu elektranu Zaporožje u Energodaru. Fragmenti i raketni motor pali su na oko 400 metara od pogonske jedinice stanice.

Prilikom približavanja energetskim blokovima, raketa je izbacila fragmentacionu municiju. U pogođenom području našlo se suvo skladište istrošenog nuklearnog goriva i punkt automatizovane kontrole radijacione situacije. Udarni elementi oštetili su zgrade uprave i teritoriju skladišta.

Rafael Grosi ranije je izrazio zabrinutost zbog raketiranja nuklearne elektrane u Zaporožju. Prema njegovim rečima, vojna dejstva koja dovode bezbednost Zaporoške nuklearke u opasnost su "apsolutno neprihvatljiva i moraju se sprečiti po svaku cenu“.

Grosi je istakao da je spreman da predvodi misiju eksperata IAEA za bezbednost, zaštitu i zaštitne mere u nuklearnim elektranama. Od početka specijalne operacije, ukrajinske snage su više puta pokušavale da napadnu teritoriju nuklearne elektrane. U više artiljerijskih napada na teritoriji elektrane izbio je požar i prekinuta dva dalekovoda neophodna za rad agregata.

U nuklearki je bez struje deo opreme bloka broj 3, a smanjena je proizvedena snaga bloka broj 4. Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu.

Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu