Vladika Teodosije: "Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM, budite istrajni i hrabri"

Ne može se prodati ono što je nasleđeno i zato kao i uvek poručujem da otrpimo malo, izjavio je danas vladika raško-prizrenski Teodosije u Osojanu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U Osojanu je povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine održan drugi po redu "Ðedov sabor".

Vladika Teodosije je kazao da se može reći da je Osojane primer održivog i uspešnog opstanka, ne samo za Osojane već i za celo Kosovo i Metohiju, preneo je RTS.

Sabor je posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću koji je jedan od najzaslužnijih za povratak u Osojane kod Istoka i u prvim danima bio sa povratnicima, da ih ohrabri i podrži.

Teodosije je naveo da Srbi žive zahvaljujući zavetima koji su uspostavili naši preci sa Gospodom.

"Sveti Sava, sveti knez Lazar, a rekao bih u novije vreme naš mitropolit Amfilohije, koji je služenjem liturgije dao zavet povratnicima da budu istrajni, da budu hrabri, da budu svoji na svome, ovde u svojoj dedovini, očevini", poručio je on.

U Osojanu, kod Istoka živi nešto više od 300 Srba povratnika sa 80 dece svih uzrasta.

Sabor je otvoren sinoć književnim časom, a danas je služena sveta arhijerejska liturgija i molitva stradalim Srbima od 1999. godine do danas.

U kulturno-umetnickom programu ucestvovali su KUD "Kopaonik" i narodni gluslari izvodenjem pesama na stihove mitropolita Amfilohija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu