Micotakis: Ništa od vanrednih izbora

Grčki premijer Kirijakos Micotakis odbacio je danas mogućost vanrednih izbora na jesen.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Na taj način je opovrgao neke navode da planira prevremeni izlazak na birališta, dok njegova popularnost ne bude pogođena energetskom krizom, prenosi Rojters.

Micotakis, koji je izabran 2019. godine, saopštio je da mu je prioritet stabilnost i da njegova vlada želi da iskoristi poslednju godinu četvorogodišnjeg mandata za oporavak zemlje, posle borbi sa krizama kao što je pandemija kovida i za nastavak ekonomske reforme.

"Ne pratim istraživanja javnog mnjenja da bih raspisao izbore. Imamo vladu sa jakom većinom i moja je obaveza da obezbedim stabilnost zemlje", izjavio je Micotakis za grčki radio Skaj

Njegova partija Nova demokratija je vodeća, prema istraživanjima javnog mnjenja, ali je njena popularnost pogođena rastućim cenama energenata, nakon ruske invazije na Ukrajinu, navodi britanska agencija.

Opozicione stranke sa levice pozvale su premijera da raspiše vanredne izbore.

"Čak i da zbog toga platim političku cenu, jer ćemo proći kroz tešku zimu, to nisam nikad krio, apsolutno sam voljan da sve to podnesem", rekao je Micotakis, uz napomenu da će izbori biti održani sledeće godine, u redovnom terminu.

Vlada će, kako je naveo, nastaviti da pomaže domaćinstva pogođena rastućim računima za struju i tokom sledeće godine, ali je naglasio i da Grčka treba da bude spremna za ekstreman razvoj situacije u kojem će se rat u Ukrajini produžiti, a cene energenata nastaviti da rastu.

On je rekao da bi zemlja trebalo da bude spremna za potpuni prekid isporuka ruskog gasa Evropi i da se ulažu napori u rekonstrukciju i izgradnju nove infrastrukture za skladištenje tečnog prirodnog gasa (LNG), navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu