Oglasila se stranka koja nije glasala protiv Srbije: Ne možete im naređivati

Beč -- Slobodarska partija Austrije (FPO) glasala je protiv usvajanja izveštaja o Srbiji i tzv. Kosovu u Evropskom parlamentu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE JULIEN WARNAND
EPA-EFE JULIEN WARNAND

Kako je iz te partije saopšteno, FPO smatra da EU pokušava Srbiji da naređuje šta treba da radi.

Šef delegacije FPO u Evropskom parlamentu Harald Vilimski pojašnjava za Tanjug da su oni taj izveštaj tokom jučerašnjeg glasanja odbacili, jer ga smatraju pokuša em da se Srbiji nametne kakvu će spoljnu politiku da vodi, budući da se u izveštaju zahteva od Srbije da se priključi sankcijama koje je EU uvela Moskvi.

On je istakao da je spoljna politika nadležnost svake države i da niko spolja ne treba da se meša u to.

Sada i zvanično: Priznajte; Vučić: Ludilo je krenulo

Podsetio je na istorijske bliske veze Srbije i Rusije, uz konstataciju da se sada vidi da se mere preduzete protiv Moskve vraćaju kao bumerang, jer su nanele više štete samoj Uniji, nego Rusiji.

Vilimski je ocenio da je izveštaj EP o Srbiji "tipična EU agenda", sa ciljem da se ukaže na negativne stvari u pristupnom procesu.
S tim u vezi je pomenuo i poziv Srbiji da dozvoli istopolne brakove, navodeći da je cilj takvih zahteva da se Srbija staviti pod pritisak u pristupnom procesu.

Austrijska FPO je bila i protiv izveštaja o Kosovu, a Vilmski kaže da tzv. Kosovo zahtevom za viznom liberalizacijom želi da se približi EU.

"Posebno me čudi deo izveštaja u kojem se hvali medjuverski suživot na Kosovu, a znamo da je situacija sa Srpskom pravoslavnom crkvom dramatična. Te pohvale dobrog suživota verskih zajednica na Kosovu su farsa", naglasio je Vilimski.

On je, takođe, kritikovao i deo izveštaja koji se tiče dijaloga Beograda i Prištine, a u kojem se navodi da on treba da bude okončan normalizacijom odnosa, koja podrazumeva medjusobno priznanje.

Ukazuje i da se u tekstu navodi i da je nezavisnost tzv. Kosova "nepovratna", a to nje se, ističe, došlo suprotno medjunarodnom pravu.

"Ko je pitao srpsku manjinu? Da li je bilo referenduma medju Srbima da li žele nezavisno Kosovo? To što se dešava na Kosovu ne smatramo demokratskim procesim", rekao je Vilimski.

Upravo sada, kada traje rat u Evropi, smatra on, treba kritikovati otcepljenje dela teritorije jedne države. "Ne vidimo da sada postoji takav pristup u medjunarodnoj zajednici kada je reč o nezavisnosti Kosova, a u drugim delovima sveta se to odobrava", naglašava.

Vilimski je istakao i da je važno da se sagleda situacija srpske manjine na Kosovu, kao i položaj SPC.

Osvrnuo se i na izveštaj EP o BiH, u kojem se, napominje, kao ni u izveštaju o Kosovu, ne spominje opasnost od islamizma, iako je rast islamizma u tom regionu vidljiva.

"Ignoriše se i činjenica na koju su ukazivale medjunarodne policijske organizacije, da se u tom regionu prodaje ilegalno oružje, koje koriste teroristi, kao u slučaju napada na 'Bataklan' u Parizu", pojasnio je on.

"Ukoliko otvorimo granice viznom liberalizacijom za gradjane Kosova onda više nećemo znati šta će sve doći do nas, u Evropu", dodao je Vilimski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu