Novi sukob u Palestini; ima više ranjenih

Jerusalim -- Naoružani palestinski napadači otvorili su vatru na jevrejske vernike koji su pohodili svetilište na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ATEF SAFADI
Ilustracija: EPA-EFE/ATEF SAFADI

U napadu su ranjeni izraelski oficir i dva civila, saopštila je izraelska vojska.

Palestinska novinska agencija WAFA javila je da je palestinski dečak ranjen bojevom municijom, a 16 drugih gumenim mecima u sukobima sa izraelskim snagama na toj lokaciji, u blizini grada Nablusa na Zapadnoj obali, što je često mesto sukoba između Izraelaca i Palestinaca.

Jevrejski vernici, koji veruju da je na tom mestu sahranjen Josif iz Biblije, u pratnji izraelske vojske često posećuju svetilište da bi se pomolili, dok muslimani navode da je na toj lokaciji grobnica šeika, navodi AP.

Izraelska vojska je saopštila da su palestinski naoružani napadači danas otvorili vatru na stotine jevrejskih vernika koji su došli na ovu lokaciju i da je tom prilikom komandant vojne jedinice u pratnji zadobio lakše povrede, dok su dva civila ranjena.

Prošlog meseca, palestinski tinejdžer je ubijen, a najmanje 15 Palestinaca je ranjeno u sukobima sa vojskom u blizini ovog svetilišta, izvestila je WAFA.

U aprilu su Palestinci zapalili svetilište pre nego što su ih palestinske bezbednosne snage rasterale, što je incident koji je izazvao osudu izraelskih lidera.

Današnji sukob je najnoviji u talasu nasilja koji traje mesecima, nakon što su ekalirale tenzije između Izraelaca i Palestinaca tokom muslimanskog praznika svetog meseca Ramazana, koji se ove godine poklopio sa velikim jevrejskim i hrišćanskim praznicima.

Na Zapadnoj obali, koju je Izrael okupirao 1967. godine, živi skoro 500.000 izraelskih doseljenika u preko 130 naselja, zajedno sa skoro 3 miliona Palestinaca koji žive pod izraelskom vojnom vlašću, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu