Optužen državljanin Srbije za ratni zločin protiv civila

Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci optužilo je državljanina Srbije (65) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Izvor: Tanjug
Podeli

Jer je, kako se tvrdi, 1995., kao komandant tadašnjeg vojnog aerodroma u Udbini i brigade vojske srpske krajine, naredio vazdušni napad na Gospić u kojem su poginula tri civila, prenela je Hina.

Državljanina Srbije tužilaštvo tereti da je 4. avgusta 1995. tokom oružanog sukoba između, kako se navodi, regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i paravojnih jedinica tzv. republike srpske krajine i vojske republike srpske, kao komandant tadašnjeg aerodroma u Udbini i zapovednik 105. vazduhoplovne brigade vojske srpske krajine, naredio taj napad.

Taj čin, navodi se, protivan je odredbama Ženevske konvencije za zaštitu civila u vreme rata, saopštilo je riječko županijsko tužilaštvo.

"Nakon dovršenih planiranih borbenih letova i delovanja po položajima Hrvatske vojske, optuženi 65-godišnji državljanin Srbije je zajedno s danas pokojnim zapovednikom 92. mešovite avijacijske brigade vojske republike srpske odlučio da se u znak odmazde zbog artiljerijskog delovanja Hrvatske vojske po aerodromu obavi neselektivni napad na Gospić", navodi se.

Nakon toga je, kažu, iz vojno-vazduhoplovne baze Udbina poleteo avionom tipa J-22 Orao i oko 17,20 sati bombardirao sedište Gospića s 11 avionskih bombi.

Posledica tog napada bila je smrt troje civila, teško povređivanje još dvoje i lakše nekoliko civila u Gospiću, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu