Abazović stiže u Beograd

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović dolazi sutra u zvaničnu posetu Beogradu nakon što je pre dva meseca izabran na tu funkciju.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE Boris Pejović
EPA-EFE Boris Pejović

Odnose Crne Gore i Srbije u ovom trenutku opterećuje nekoliko otvorenih pitanja o kojima bi, kako se očekuje, Abazović trebalo da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Abazović će predvoditi brojnu delegaciju u kojoj je 11 članova među kojima su ministar poljoprivrede Vladimir Joković, finansija Aleksandar Damjanović i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Abazović će, kako se navodi u Vladinoj platformi, razgovorati sa zvaničnicima Srbije o aktuelnim temama od interesa za Crnu Goru, o pitanjima dalje saradnje, u cilju unapređenja političkog dijaloga i jačanja bilateralnih odnosa.

Iz Vlade tvrde da zvanična poseta Abazovića, u prvim mesecima od preuzimanja funkcije, ukazuje na želju Crne Gore da sa Srbijom ubuduće gradi otvorenije dobrosusedske i prijateljske odnose.

Glavna pitanja koja definišu odnose sa Beogradom, priključivanje Crne Gore inicijatiti Otvoreni Balkan i potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, tačke su sporenja unutar same crnogorske Vlade i parlamentarne većine koja je podržava.

Među pitanjima koja u dužem periodu opterećuju odnose zvanične Podgorice i Beograda, a koje je nasledila Abazovićeva vlada su i izručenje bivšeg predsednika državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozara Marovića, nepostojanje ambasadora u obe zemlje i zadržavanje na srpskoj granici crnogorskih poslanika koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici.

Sociolog Andrija Đukanović izjavio je agenciji Beta da se od ove posete očekuje da "odmrzne" odnose između dve susedne države.

"Čini se barem na površini da su odnosi premijera Crne Gore i predsednika Vučića veoma dobri i da postoji volja da se odnosi poprave. Videćemo šta će se dogoditi. Mislim da je na ovo približavanje uticao i međunarodni faktor pošto vidimo da stižu pozitivne ocene o regionalnoj inicijativi Open Balkan čiji je jedan od pokretača Srbija a naša vlada u poslednje vreme šalje pozitivne signale", kazao je on.

On je rekao i da očekuje da će se određena pitanja rešiti ili barem primaći resenju.

"Tu mislim na rešavanje moguće pitanja imenovanja ambasadora, nekih sporazuma ekonomske prirode (uvoz hrane i sl.). Ostala pitanja poput Temeljnog ugovora sa SPC, izručenja Marovića i slično, neće biti rešena ovom posetom. To su pitanja koja već dugo opterećuju naše odnose i koja će zahtevati da se poklope brojni suprotstavljeni interesi unutar dve države", kazao je on.

Abazović je uoči posete kazao da u Beograd dolazi sa najboljim namerama i da želi da odnosi Crne Gore i Srbije budu podignuti na viši nivo.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu