"Koljač" je smenjen, a ko sedi pored Šojgua?

Poseta Šojgua Ukrajini minule sedmice otkrila promene u vrhu ruske vojske.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite u Live blogu B92.net.

General-pukovnik Genadij Židko, dosadašnji direktor Vojno-političkog direktorata, najverovatnije je postao novi zapovednik ruskih snaga u Ukrajini, javlja američki analitički centar Institut za proučavanje rata.

Tokom inspekcijske posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua vojsci u Ukrajini ove nedelje Židko je sedeo do njega. Institut javlja da je Židkova pločica s imenom i funkcijom na fotografiji ruskog Ministarstva odbrane bila zamagljena, tako da njegova pozicija još nije službeno potvrđena.

Ranije ovog meseca Židkovo preuzimanje zapovedništva nad ruskom vojskom u Ukrajini najavio je Konflikt intelidžens tim (CIT), ruska istraživačka nevladina organizacija, a prema ISW-u, činjenica da je viđen uz Šojgua ide u smeru potvrde te informacije.

Smena Aleksandra Dvornikova, poznatog kao "koljač iz Sirije", i postavljanje Genadija Židka na čelo ruske vojske u Ukrajini znači da Kremlj nije zadovoljan dosadašnjim tokom vojne kampanje u Ukrajini. Dvornikovljevo se, pak, imenovanje početkom aprila poklopilo s povlačenjem ruske vojske s Kijevskog fronta i tada se spekulisalo da Putin od njega očekuje vojne uspehe koje bi mogao objaviti na proslavi Dana pobede 9. maja, što se, pak, nije dogodilo.

Nema zvanične potvrde

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Genadij Židko je 56-godišnji bivši komandant Istočne vojne oblasti, zatim zamenik ruskog ministra odbrane, a navodno je o svojoj novoj funkciji saznao krajem maja na terenu, u blizini Marijupolja. Putin Židka, koji je uzbekistanskog porekla te, kao zapovednik jednog kontingenta vojske, ima iskustvo iz Sirije iz 2016. godine, smatra svojom desnom rukom.

Židko je u Moskvi bio zadužen za političko-propagandne zadatke, regrutovanje mladih u rusku vojsku, a nagrađen je prestižnom Zlatnom zvezdom heroja Rusije. Ruski istraživački mediji o njemu pišu kao o "političkom umu", tako da se može očekivati da Putin od kampanje u Ukrajini sada uz vojnu očekuje i dodatnu političku dimenziju.

Britansko Ministarstvo odbrane javilo je da je ovog meseca najverovatnije došlo do smene nekolicine najviše rangiranih ruskih generala, a poseta Sergeja Šojgua Ukrajini ide u smeru potvrđivanja te informacije, mada još nema zvanične potvrde.

Prema britanskom Ministarstvu, najverovatnije je smenjen i general-pukovnik Andrej Serdjukov, zapovednik elitnih Vazdušno-desantnih snaga Ruske Federacije. Oni su, pak, procenili da je Dvornikova na mestu zapovednika Južne vojne oblasti zamenio general skupštine Sergej Surovikin, dosadašnji zapovednik Vazdušnih i svemirskih snaga (VKS), koji je predvodio intervenciju u Siriji 2017. i 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu