"Hoće da izbrišu ime Republici Srpskoj"

Šef Predstavništva RS u Vašingtonu Obrad Kesić, ocenio je da Sarajevo kroz kvazilegalističke argumente želi da dođe do revizije Dejtonsog sporazuma

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ dk_photos
Ilustracija: Depositphotos/ dk_photos

Sarajevo time želi da diskredituje Republiku Srpsku i njeno postojanje, dodaje Kesić.

"U prvom koraku hoće da izbrišu ime RS, a zatim da Srpska ostane bez ikakvih ovlašćenja i bude prazna ljuštura unutar BiH. Rezolucija je samo još jedan politički alat Sarajeva u projektu uništavanja RS", rekao je Kesić za današnje "Novosti".

On smatra i da lobisti koji rade u korist Sarajeva i Bošnjaka u Vašingtonu uvek kao temeljni argument za rasturanje koncepcije RS koriste presude iz Haga, koje tvrde da je počinjen genocid u Srebrenici.

Dokument koji se sad "gura" u Generalnu skupštinu UN nastavak je aktivizma bošnjačke politike da se u međunarodnim krugovima negira letitimnitet i legalitet Srpske, ukazuje Kesić povodom akcije političkog Sarajeva da se na dnevni red GS UN uvrsti rezolucija kojom bi se nanela šteta RS i srpskom narodu.

Na pitanje kako da se Banjaluka odbrani od tih napada Kesić ističe da je ključno da se napravi političko jedinstvo svih srpskih stranaka. On smatra i da Srpska mora ozbiljnije da shvati zajedničke institucije BiH i da tamo šalje najkvalitetnije kadrove.

"Ti kadrovi moraju da se drže odbrane nacionlanih intersa RS, kao što to rade bošnjački kadrovi. Moramo pokazati više aktivizma", rekao je on.

Kesić smatra da Banjaluka dobro brani svoju međunarodnu poziciju, i da ima veliku podršku Beograda zato što Srbija sprovodi neutralnu politiku.

"Ključ za RS je da Srbija istraje u politici neutralnosti. Srbija sprovodi sopstvenu politiku jedne stolice, a to je stolica Srbije. A to otvara prostor Srpskoj za stav neutralnosti koji je ključan", rekao je Kesić.

Na pitanje da li veze Srbije i Srpske mogu da istrpe sve izazove, Kesić je odgovorio da su one neraskidive i da su jačale kada su pritisci bili još žešći i u težim vremenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu