Sprema se nova strategija proširenja EU, a piše je Hrvat. Šta mislite, da li je pomenuo Srbiju?

Evropski parlament imenovao je Tonina Piculu za izvestioca za novu strategiju proširenja Evropske unije.

Izvor: Vijesti
Podeli
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC/ Ilustracija
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC/ Ilustracija

Hrvatski evroposlanik iz redova Socijalista i demokrata je vođa Radne grupe za Zapadni Balkan, koizvestilac za IPA III finansijski mehanizam, a takođe je i izvestilac EU za Crnu Goru, te koordinator svoje parlamentarne grupe za spoljne poslove, uz druge dužnosti koje obavlja.

Piculin zadatak, kako je saopšteno iz njegove kancelarije, biće formulisanje predloga nove strategije proširenja, koju zatim treba da usvoji Evropski parlament i zatim uputi Evropskom savetu, Evropskoj komisiji i visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

"Predlog izveštaja koje su mi koleginice i kolege poverili jasno naglašava vrednost politike proširenja kao strateškog ulaganja u sigurnost i blagostanje Evrope te da je ona već uveliko doprinela uspostavljanju mira u područjima koja su ranije bila pogođena ratom. Takođe, inicijalni predlog izveštaja prepoznaje činjenicu o kojoj dugo govorim i na kojoj sve vreme insistiram, a to je da je proširenje najefikasniji instrument spoljne politike EU i jedna od najuspešnijih politika Unije te da je ono i dalje strateško ulaganje u stabilnost i blagostanje na evropskom kontinentu. Ono je važno i za Hrvatsku, jer dok god na svim svojim granicama ne budemo imali druge članice EU, nećemo moći u potpunosti da koristimo sve mogućnosti našeg članstva", rekao je Picula prilikom imenovanja.

A proširenje je, kako je saopšteno, posebno važno danas u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, kako bi se Ukrajini i Moldaviji dala perspektiva izglednog članstva, ali i kako bi se samoj politici proširenja dao nužni novi podsticaj i zamah.

Procesu proširenja Evropske unije potreban je, osim novog podsticaja i zamaha i kontinuitet, dosljednost, verodostojnost i učinak, piše u nacrtu Izveštaja.

Napredak i bezbednost cele Evropske unije zavisi od njene sposobnosti da brani demokratiju unutar i van svojih granica, ističe Picula, kao i ljudska prava i multilateralni poredak utemeljen na jasnim pravilima.

"Geopolitička unija, kakvu je na početku ovog mandata najavljivala predsednica Komisije Ursula fon ded Lajen, tek je u geopolitički izuzetno zahtevnim okolnostima rata na granici Unije dobila svoju stvarnu težinu. Nužno je da EU zadrži i ojača svoju geostratešku važnost i verodostojnost, a to će biti moguće samo ako se više integrišemo u zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, te kad uspostavimo delotvornije postupke donošenja odluka", istakao je Picula.

Govoreći o odnosima sa potencijalnim novim članovima, Picula ističe kako je potrebno da članice EU počnu da ispunjavaju svoje obaveze prema kandidatkima koji ispunjavaju uslove koji su pred njih postavljeni, da izbjegavaju korišćenje neriješenih bilateralnih sporova za ucjene i blokiranje procesa pristupanja kandidatima, kao i da strateški više komuniciraju koristi proširenja, kako u zemljama kandidatima, tako i u svojim vlastitim zemljama.

"Posebna je pažnja u nacrtu posvećena i našem susedstvu, u skladu sa Piculinim strateškim narativom o važnosti da Hrvatska na svim granicama ima druge članice Unije, pa se tako zahteva da se priznaju postignuća zemalja zapadnog Balkana otvaranjem pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom koji su odavno trebali početi i odobravanjem liberalizacije viznog režima Kosovu bez odlaganja", navodi se u saopštenju.

Potrebno je, Picula zaključuje, da EU pomogne Bosni i Hercegovini da što pre dobije status kandidata, kao i da podstakne ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore kao najnaprednije zemlje kandidata, prenele su podgoričke Vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu