Ovo su rešenja testa iz srpskog jezika FOTO

Beograd -- Mala matura za buduće srednjoškolce počela je jutros polaganjem testa iz srpskog jezika i književnosti, to jest maternjeg jezika.

Izvor: B92
Podeli
 FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Podsetimo, završni ispit za učenike osmih razreda počeo je danas u 522 škole širom Srbije na vreme i bez problema.

Rešenja testa iz srpskog jezika možete pogledati OVDE.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da je prvi dan završnog ispita, tokom koga su učenici osmog razreda polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, protekao je u najboljem redu.

"Na današnji test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, pristupilo je 63.408 učenika, što je 99,5 odsto od ukupnog broja prijavljenih učenika. U skladu sa operativnim planom, koji je izrađen radi nesmetanog i bezbednog sprovođenja završnog ispita, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, ove godine završni ispit učenici su polagali u 522 škole", navedeno je u saopštenju.

Učenici će sutra, u utorak 28. juna, polagati test iz matematike u 9 časova, dok će u isto vreme u sredu 29. juna rešavati kombinovani test.

Pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.

Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

I ove godine sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis u srednju školu obavljaće se bez podnošenja ijednog papira, jednim prijavljivanjem na portalu Mojasrednjaskola.gov.rs. Za one koji ne iskoriste prednost onlajn opcije listu želja moguće je podneti u papirnom obliku.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće dostupni na portalu Moja srednja škola u petak 1. jula 2022. godine, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula.

Lista želja će moći da se podnese takođe putem portala www.mojasrednjaskola.gov.rs do 6. jula uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna. Oni koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 6.i 7. jula 2022. godine.

Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, dok je upis od 14. do 20. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 109 idi na stranu