Bugari dali zeleno svetlo; Petkov: "Istorijska odluka"

Sofija -- Bugarski parlament dao je danas Vladi zeleno svetlo da odobri pregovarački okvir za članstvo Severne Makedonije u EU.

Izvor: B92, RTS, Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Skupština Bugarske raspravljala je danas o odluci kojom se prihvata predlog francuskog predsedništva EU u vezi s pregovaračkim okvirom za S. Makedoniju i Albaniju.

Tako je izglasano da se ukine veto na otvaranje pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, kojim Sofija blokira pristupanje Skoplja EU od novembra 2020. zbog kulturnih i istorijskih sporova.

Poslanici su glasali za podizanje veta Vlade iz 2020. na pregovarački okvir zbog neslaganja oko istorijskih pitanja i jezika, pošto su unete određene izmene.

Te izmene trebalo bi da ustavom garantuju prava etničkim Bugarima koji žive u Severnoj Makedoniji. Takođe, u pregovaračkom okviru ne bi smele da postoje nikakve indicije kojima bi se nagoveštavalo da Bugarska priznaje postojanje makedonskog jezika.

Iza ovog kompromisa stoji Francuska, a bugarska poslanica Elizaveta Belobradova smatra da je ovo najbolja ponuda koju je dosad dobila Sofija.

Da podsetimo, makedonski premijer Dimitar Kovačevski rekao je juče da je na Samitu u Briselu izrazio nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom evrointegracija, naglašavajući da Severna Makedonija već 18 godina čeka na otpočinjanje pregovora.

Hoće li Bugari popustiti?

Poruka susedu: Kolega, pokaži mu** i prihvati to

Francuska, koja trenutno predsedava rotirajućim šestomesečnim predsedništvom EU, izašla je sa predlogom, koji je bugarski premijer Kiril Petkov opisao kao “vrlo dobar”, a po kom bi Severna Makedonija trebalo da izmeni ustav kako bi u preambulu ustava uključila "državljane koji žive unutar granica države i koji su deo drugih naroda", kao što su Bugari.

Taj francuski predlog, međutim, mora da "zvanično prođe" i severnomakedonsko odobrenje.

Petkov: "Francuski kompromis treba prihvatiti kao evropski"

"Danas je bugarski parlament doneo istorijsku odluku kojom se daje zeleno svetlo početku pristupnih pregovora Skoplja o članstvu u EU," napisao je na Tviteru premijer u ostavci Kiril Petkov. On je u svom prvom komentaru na odluku parlamenta podvukao da su evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana od strateškog interesa za EU.

U intervjuu za elektronsko izdanje "Politiko" Petkov je pozvao svog makedonskog kolegu Dimitra Kovačevskog da bude hrabar i prihvati francuski predlog, iako postoji rizik da njegova vlada zbog toga padne.

Kiril Petkov je takođe rekao da kompromis koji nudi francusko predsedništvo treba prihvatiti kao evropski, a ne samo kao sporazum između Sofije i Skoplja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu