Ursula, "ugasi fitilj, hitno"; Kalinjingrad nije odabran slučajno

Evropska unija pokušaće da smiri strasti u sporu s Rusijom u vezi s Kalinjingradom, tvrde visoki diplomatski izvori u Briselu.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA/EFE/VALDA KALNINA
EPA/EFE/VALDA KALNINA

Od Evropske komisije, kako prenosi "Tajms", biće zatraženo da ublaži situaciju nakon što je Litvanija, pod sankcijama Evropske unije, blokirala tranzit za robu u rusku eksklavu nakon sugestije iz Brisela.

Zbog toga je Rusija zapretila "ozbiljno negativnim" posledicama sankcija usmerenih na prevoz građevinskog materijala i nekih drugih resursa koje je Moskva opisala kao "neprijateljsku akciju" Litvanije i "blokadu" Kalinjingrada.

EU je do sada ostajala pri svome u vezi s tim pitanjem, ali kako kažu visoki diplomatski izvori, Italija i neke druge evropske vlade zatražile su od predsednice EK Ursule fon der Lajen da "ugasi fitilj". "Ne radi se o povlačenju, već o izbegavanju pogoršavanja sukoba. EU ne pokušava da blokira Kalinjingrad", rekao je izvor, kako prenosi Jutarnji list.

"U bliskom smo kontaktu s litvanskim vlastima i pružićemo dodatne smernice kako budemo išli dalje", rekao je jedan zvaničnik Komisije, naglašavajući da će carinske provere vozova koji prelaze Litvaniju za Kalinjingrad biti "proporcionalne i delotvorne".

U tim novim smernicama podrazumeva se zadržavanje mera provere vozova ili kamiona koji prevoze robu radi sprovođenja sankcija, ali sada – sa značajnom izmenom – one dozvoljavaju kretanje metala ili građevinskog materijala ako je ta roba za unutrašnje tržište Rusije, čiji je Kalinjingrad deo.

Litvanska premijerka Ingrid Simonit optužila je Moskvu za propagandne lažima zbog tvrdnji o železničkoj blokadi Kalinjingrada. "Litvanija se pridržava sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog agresije i rata protiv Ukrajine", rekla je ona.

Nije baš tako slučajno odabran Kaljiningrad

EPA-EFE VALDA KALNINA
EPA-EFE VALDA KALNINA

Jedan diplomata je pak rekao da je Litvanija, koja se nalazi u grupi "jastrebova" za sankcije Rusiji, zajedno s Poljskom, namerno pojačala provere, kako bi izvršila pritisak na Moskvu i naterala NATO da se usredsredi na odbranu svog istočnog krila uoči samita saveza iduće sedmice.

Inače, Kalinjingrad je ruska teritorija sa oko milion stanovnika smeštena na Baltičkom moru, stisnuta između Litvanije i Poljske. Grad je sedište ruske Baltičke flote, a prevlaka Suvalki – koridor od 100 kilometara koji povezuje Kalinjingrad i Belorusiju, najbližeg saveznika Rusije – smatra se potencijalnom žarišnom tačkom novih sukoba između Zapada i Rusije.

"Potrebna nam je znatno veća prisutnost u regionu", izjavila je Ingrid Simonit, koja će na samitu NATO sledeće sedmice izvršiti jak pritisak na čelnike Alijanse, zarad veće stalne prisutnosti savezničkih trupa na tom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu