Zapad ne da Ukrajini da pregovara sa Moskvom? "Sada je lopta na njihovoj strani"

Malo je verovatno da će zapadne sile dozvoliti Ukrajini da se vrati za pregovarački sto, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug
Podeli
Profimedia
Profimedia

On je u intervjuu nacionalnoj televiziji Belorusije rekao da ne vidi mogućnost da im bude dozvoljeno da nastave pregovore, preneo je TAS S.

Lavrov je dodao da će sa velikim zadovoljstvom prihvatiti poziv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da se okupe na razgovorima na teritoriji Belorusije.

"Ne vidim nikakvu mogućnost da Ukrajina iznese bilo kakve predloge, ali ni mi nećemo ništa da predlažemo. Davno smo dali svoje predloge. Sada je lopta na njihovoj strani", kazao je Lavrov.

On je istakao da je besmisleno pregovarati sa Ukrajinom u formatima koji su uspostavljeni u proteklih osam godina.

Na pitanje da li ima smisla nuditi novu verziju sporazuma sa Kijevom, neku vrstu novih sporazuma iz Minska, u trenutku kada se zapadni partneri ponašaju kako se ponašaju, Lavrov je istakao da bi rad u postojećim formatima bio besmislen.

Rusija je predala UN Putinove predloge o prehrambenoj krizi

Moskva je stavila na papir sve predloge predsednika Rusije Vladimira Putina za rešavanje prehrambene krize i podnela ih UN, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U intervjuu državnoj televiziji Belorusije Lavrov je rekao da zabrinjava sporo reagovanje na naizgled hitno pitanje.

"Ne isključujem da je i sekretarijat UN pod najsnažnijim uticajem onih koji žele da upravljaju spolja Organizacijom", kazao je Lavrov.

On je dodao da ova situacija stvara probleme mnogim zemljama u razvoju, preneo je Sputnjik.

"Generalni sekretar UN svojim delovanjem produžava prehrambenu krizu, ne daje mogućnost da se brzo pošalje žito u ta područja. To je za žaljenje", istakao je Lavrov.

On je podsetio da su predstavnici UN prethodno posetili Rusiju kako bi razgovarali o ovoj temi.

Osim toga, u Moskvi je boravio i sam generalni sekretar UN Antonio Guteres.

"Predsednik Rusije Putin mu je detaljno objasnio da postoji elementarni način, bez ikakvih pregovora, memoranduma - put kroz Belorusiju. Za to je potrebno samo da se obezbedi sva logistika i finansijski lanci. Postoje i druge, skuplje trase isporuke hrane preko Rumunije i Poljske", rekao je ruski šef diplomatije.

Za blokadu ukrajinskih luka on je optužio Kijev.

Podsetio je da Oružane snage Rusije od marta otvaraju bezbedne koridore od miniranih teritorijalnih voda Ukrajine do Bosfora.

"Spremni smo da sarađujemo sa Turcima. Ali za to Ukrajinci moraju da očiste luku. Oni to ne žele da urade“, rekao je Lavrov.

"Gutereš istovremeno pokušava da reši pitanja izvoza žita iz ukrajinskih luka, ne vodeći računa o koridorima koje svakodnevno otvaramo. On želi da se prvo dogovori oko ukrajinskog žita, pa onda oko ruskog", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 590 idi na stranu