Planirali teroristički napad u ime ID; uhapšeni muškarac i žena s Kosova

Italijanska policija uhapsila je muškarca i ženu, poreklom s Kosova, optužene da su planirali teroristički napad u ime Islamske države.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI
Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Porodica kosovskog porekla krenula je putem džihadističke propagande na internetu i obučena je da izvodi terorističke napade, objavili su prištinski mediji, prenosi Kosovo onlajn.

Kako se sumnja, oni su planirali napad eksplozivnim napravama u Italiji.

Tamošnje pravosuđe ih istražuje zbog saradnje radi terorizma ili rušenja demokratskog poretka, regrutovanja i obuke u terorističke svrhe, uključujući i međunarodne. Muškarac i žena privedeni su 15. juna po nalogu tužilaštva u Trentu, a sud je izrekao meru bezbednosti "kućni pritvor" 18. juna, prenose italijanski mediji.

Odluka o bezbednosnoj meri, prema rečima karabinjera, određena je potrebom da italijanski pravosudni organi garantuju deradikalizaciju dvoje osumnjičenih i njihove porodice.

Prema istražiteljima, oni bi nakon terorističkog napada u Italiji pobegli u Afriku, gde bi se pridružili terorističkoj organizaciji Islamska država.

Tokom akcije oduzeta je računarska oprema i hemijski proizvodi, materijal za izradu eksplozivnih naprava, koji su odvedeni na tehnički uviđaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu