Stručnjak upozorio: Spremite sa na 30.000 novozaraženih, dnevno

Beč -- U Austriji je u sredu zabeleženo gotovo 11.000 novozaraženih koronavirusom. Austrijski stručnjak upozorava da bi ta zemlja trebalo da se spremi i za 30.000.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY
EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Ono što je u Austriji vidljivo poslednjih dana i nedelja je stalni rast broja novozaraženih, sa već dominirajućim podvarijantama koronavirusa BA.4 i BA.5. U Beču te varijante čine čak 70 odsto ukupnih zaraza.

Austrijski ministar zdravlja Johanes Rauh je novinarima rekao da je to “očekivano”, te da rast broja novozaraženih dnevno ide "u smjeru 10.000 i 15.000".

S druge strane, austrijska Vlada još uvek ništa ne preduzima, piše hrvatski portal Poslovni dnevnik, a kako je ministar naglasio "računa se na samoodgovornost". austrijskih građana.

Poznati austrijski stručnjak Peter Klimek je izjavio za domaći TV PULS 24 da bi Austrija uskoro mogla da računa i s najmanje 30.000 novozaraženih dnevno, i to već u julu i avgustu, dakle na vrhuncu ovoga leta.

Takođe je napomenuo da će se uskoro morati i da se preispitaju pravila o karantinu, jer nema naznaka da će se brojke smanjivati.

On je upozorio i na to da se "samo s maskom sve to neće moći savladati", jer su procene pokazale da su sada dominirajuće virusne podvarijante još znatno zaraznije od onoga što su pokazale procene u maju.

Trenutno u Austriji od koronavirusa aktivno boluju 71.802 osobe, od čega ih je 653 u bolnicama, uključujući 50 u intenzivnoj nezi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu