Na današnji dan, 22. jun

Izvor: Beta
Podeli

1533 - Turski sultan Sulejman II Veličanstveni potpisao je sa Austrijom ugovor o miru, nakon drugog neuspešnog pohoda na Beč.

1535 - Mesec dana nakon što ga je papa proizveo u kardinala, u Londonu je pogubljen Džon Fišer (John Fisher). On je odbio da prizna kralja Henrija VIII (Henry) za poglavara novoformirane Engleske crkve.

1757 - Rođen je britanski istraživač Džordž Vankuver (George Vancouver), koji je plovio sa kapetanom Kukom (Cook) 1772. i 1776. i istraživao Australiju, Vankuver i Island. Posebno su značajna njegova istraživanja pacifičke obale Severne Amerike. Po njemu su dobili naziv grad i ostrvo u Kanadi.

1805 - U đenovi je rođen italijanski političar i revolucionar đuzepe Macini (Giuseppe Mazzini), jedna od najznačajnijih ličnosti u pokretu za oslobođenje i ujedinjenje Italije.

1815 - Nakon poraza kod Vaterloa Napoleon Bonaparta (Bonaparte) abdicirao je drugi i poslednji put.

1826 - U Panami je, na inicijativu južnoameričkog revolucionara Simona Bolivara, održan Panamerički kongres čiji je cilj bio ujedinjenje južnoameričkih republika.

1826 - Rođen je Bogoboj Atanacković, pisac ranog srpskog romantizma, pobornik reformi Vuka Karadžića i jedan od obnovitelja srpske proze nakon oslobađanja Srbije od turske vlasti ("Dva idola", "Bunjevka", "Darak", "Srpkinja").

1874 - Uspostavljena je prva telegrafska veza Brazila i Evrope.

1894 - Afrička država Dahomej (Benin) je postala francuska kolonija.

1898 - Rođen je nemački pisac Erih Marija Remark (Erich Maria Remarque). Postao je poznat po antimilitarističkom romanu "Na zapadu ništa novo", koji je preveden na mnoge jezike i filmovan, a u Nemačkoj zabranjen po dolasku Hitlera na vlast.

1906 - Rođen je američki filmski scenarista, producent i režiser austrijskog porekla Bili Vajlder (Billy Wilder). Dobitnik je nekoliko Oskara i nagrada na festivalima u Kanu i Veneciji ("Bulevar sumraka", "Sabrina", "Ljubav popodne", "Svedok optužbe").

1914 - Srpski kralj Petar Karađorđević povukao se s vlasti, a kraljevska ovlašćenja dobio je njegov drugi sin Aleksandar, koji je 1. decembra 1918. postao regent Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a nakon smrti oca 1921. kralj.

1940 - Francuska je u Drugom svetskom ratu potpisala kapitulaciju u Konpjenju, mestu u kojem je francuski maršal Foš (Foch) 1918. godine primio kapitulaciju Nemačke posle Prvog svetskog rata; general De Gol (Gaulle) sastavio je u Londonu vladu Slobodne Francuske.

1941 - Počela je operacija "Barbarosa" u Drugom svetskom ratu u kojoj su Hitlerove trupe sa više od 150 divizija napale SSSR duž cele granične linije između Baltičkog i Crnog mora; Italija i Rumunija su objavile rat SSSR-u.

1941 - Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije uputio je proglas u kojem je pozvao narode Jugoslavije na ustanak protiv nemačke okupacije.

1965 - Japan i Južna Koreja potpisali su u Tokiju sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

1969 - Umrla je američka filmska glumica i pevačica Džudi Garland (Judy), koja se kao devojčica proslavila ulogom u filmu "Čarobnjak iz Oza" za koju je dobila Oskara.

1987. - Umro je američki filmski glumac i igrač Fred Aster (Astaire) koji se proslavio u holivudskim muzičkim filmovima sa partnerkom Džindžer Rodžers (Ginger Rogers).

1994 - Predstavnici Rusije potpisali su u sedištu NATO u Briselu program ove vojne alijanse "Partnerstvo za mir".

2000 - Američka svemirska letelica "Marsov osmatrač" otkrila je naznake o postojanju vode na Marsu.

2001 - Nemačka je počela isplatu ratne odštete ljudima koje je nacistička vlast tokom Drugog svetskog rata držala na prinudnom radu.

2001 - Ustavni sud Turske zabranio je rad glavnoj opozicionoj proislamskoj Partiji vrline, koja je u parlamentu imala 102 poslanika, zbog njene antisekularne aktivnosti. Mesec dana kasnije polovina poslanika te partije osnovala je novu stranku pod nazivom "Saadet".

2003 - U okviru druge posete Bosni i Hercegovini poglavar Rimokatoličke crkve Jovan Pavle Drugi prvi put je posetio Republiku Srpsku.

2005 - Italijanski sud osudio je u odsustvu 10 bivših nacista SS oficira na doživotni zatvor zbog učešća u ubistvu 560 toskanskih seljana iz mesta Sant'Ana di Stacema. To je bio jedan od najstrašnijih masakara u Italiji tokom II svetskog rata.

2009 - Međunarodni sud za zločine počinjene u Ruandi osudio je bivšeg visokog funkconera Ruande Kaliksta Kalimanzira na 30 godina zatvora zbog genocida.

2012 - Pakistanski parlament izabrao za novog premijera Radžu Perveza Ašrafa koga je na tu funkciju predložila vladajuća koalicija, uprkos optužbama da je umešan u korupciju.

2021 - Preminula je Gordana Suša, novinarka koja je radila za RTV Beograd, Yutel i VIN produkciju i sarađivala sa brojnim pisanim medijima. Bila je predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije i članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu