Ozbiljna opomena iz Moskve: "Primetili smo; prestanite"

Moskva -- SAD treba da prestanu da koriste platforme u oblasti kontrole naoružanja za rasplamsavanje rusofobne histerije, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Olga_Y
Ilustracija: Shutterstock/Olga_Y

Saopštenje ruskog diplomatskog predstavništva usledilo je kao odgovor na izjave zamenika državnog sekretara SAD za kontrolu naoružanja i međunarodne bezbednosti Boni Dženkins.

"Primetili smo izjave zamenika državnog sekretara SAD Boni Dženkins, koje su date pred početak konsultacija u okviru Sveobuhvatnog pregleda sprovođenja Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1540 – jednog od ključnih instrumenata u borbi protiv širenja oružja za masovno uništenje. Ponovo našu zemlju neosnovano nazivaju pretnjom međunarodnoj bezbednosti. Kolege bi trebalo da prestanu da koriste specijalizovane platforme u oblasti kontrole naoružanja i neproliferacije za svođenje političkih računa i rasplamsavanje rusofobne histerije", navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju, upravo Vašington svojim delovanjem podriva svetski režim neširenja oružja za masovno uništenje, što potvrđuju dokazi kojima raspolaže Ministarstvo odbrane Rusije da su američke vlasti stvorile mrežu vojno-bioloških laboratorija u Ukrajini.

"Pozivamo američku stranu da se vrati profesionalnom i uzajamno korisnom dijalogu u oblasti neproliferacije oružja za masovno uništenje", ističe se u saopštenju.

Dženkinsonova je u članku objavljenom na sajtu magazina "Njuzvik" oštro kritikovala Rusiju, pripisujući joj posedovanje i upotrebu neprijavljenog hemijskog oružja.

Prema njenim rečima, SAD se zauzvrat kreću ka tome da do septembra 2023. godine unište sve svoje "u potpunosti prijavljene zalihe" hemijskog oružja. Kako navodi, sada je ovaj program u SAD završen 97 odsto, a u svetu skoro 99 odsto.

Ranije je zamenik direktora Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksej Zajcev izjavio da Rusija ne namerava da koristi nuklearno oružje tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu