Šmit: "Očekujem rešenja iz BiH"

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da očekuje da rešenja otvorenih pitanja dođu iz BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FEHIM DEMIR
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Izetbegović: "Šmit je na potezu"

On je rekao da je spreman da upotrebiti bonska ovlašćenja ako država bude ugrožena.

Šmit je u intervjuu za Nezavisne novine rekao da je predložio da se razgovara o svim otvorenim pitanjima, uključujući pitanje Inckovog zakona i pitanje državne imovine.

"Ostajem optimista da ćemo o tim pitanjima naći zajednička rešenja koja će biti jako dobra. Moja ponuda je i dalje otvorena i u odnosu na predstavnike RS. Treba sarađivati na bazi poverenja i ja sam za to spreman", naveo je Šmit.

Istakao je da nije baš da u svakom momentu ili svaki dan želi da koristi bonska ovlašćenja, ali da neće oklevati da ih upotrebi kad vidi da su ugrožene strukture BiH. Dodao je da, kada je reč o Izbornom zakonu, ipak misli da rešenja moraju da dođu od domaćih autoriteta.

Govoreći o Zakonu o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, Šmit je rekao da na taj zakon odgovor treba da pruži Parlamentarna skupština (PS) BiH.

"Moj predlog je da zakon poništim kada PS napravi vlastiti zakon, a to još nije učinjeno", naveo je Šmit.

Dodao je da se o pitanjima kao što je raspodela imovine mora razgovarati.

Šmit je ocenio da se situacija u Ukrajini ne može porediti sa onim što se desilo na Kosovu i Metohiji 1999. godine, ali je dodao da misli da Zapad mora imati razumevanje za srpsku poziciju.

"Znam da Srbiji to nije jednostavno i utoliko više imam poštovanja jer su podržali rezoluciju u UN o Ukrajini", rekao je Šmit. Naveo je da nije reč o tome da se prekinu emotivne veze s Rusijom i ocenio da je rat u Ukrajini Putinov rat, a ne rat Rusije. Dodao je da ne želi da dovodi u pitanje stare veze između Srba i Rusije.

Na pitanje da li Nemačka ima razumevanja za srpsku poziciju, Šmit je odgovorio da u Evropi ponekad nedostaje razumevanje ne samo da je Srbija deo Evrope, nego da Srbija ima jako tužnu i tešku istoriju. Prema njegovom mišljenju, u određenim političkim oblastima u Srbiji se i dalje definišu kroz tu tešku prošlost, ali političari to treba da prevaziđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu