Majmunske boginje – početak nove pandemije?

Majmunske boginje bi možda mogle da budu početak nove pandemije, rekao je doktor Radmilo Petrović.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto:Shutterstock/Alexandra Harashchenko
Foto:Shutterstock/Alexandra Harashchenko

"Ako je ovo onaj standarni virus izazivač majmunskih boginja, za koje znamo već pola veka, od kada su prvi put registrovane u Africi, onda nema bojazni: majmunske boginje se teško prenose, nisu toliko zarazne i nisu visoko smrtonosne. Ali, ako je neko nešto mućkao sa virusom, ovo bi, možda, moglo da bude početak nove pandemije, možda baš one kojom je nedavno 'pretio' Bil Gejts".

Za ovakvu sumnju doktor Radmilo Petrović, epidemiolog, kaže da ima i dodatni razlog, a to je što Svetska zdravstvena organizacija "neuobičajeno veliku pažnju usmerava na dobro poznat, u suštini malo opasan virus":

"Jedino virusi koji se dominantno šire respiratornim putem mogu da izazovu epidemije i pandemije, a to nije slučaj sa virusom majmunskih boginja koji se prenosi kontaktom i razmenom telesnih tečnosti, zbog čega se najviše i javlja kod muškaraca homoseksualne orijentacije", kaže dr Petrović.

"Ne možemo, međutim, biti sigurni da neko u laboratorijama nešto ne mućka, kako bi promenio karakteristike virusa, jer videli smo i nedavno da se ne poštuje Konvencija o zabrani pravljenja i upotrebe biološkog oružja, i da neke zemlje imaju tajne laboratorije".

Ospe izbijaju posle tri dana

Pprema navodima SZO, simptomi traju od dve do četiri nedelje i obuhvataju povišenu temperaturu, jaku glavobolju, oticanje limfnih čvorova, bol u mišićima, manjak energije.

Oticanje limfnih čvorova je inače obeležje koje razlikuje majmunske boginje od oboljenja kao što su morbile, koje na početku mogu imati iste simptome. Osip na koži javlja se do tri dana nakon pojave temperature. Kod čak 95 odsto inficiranih osip se pojavljuje na licu, a kod 75 odsto na dlanovima i stopalima.

Može se pojaviti i u ustima, a svaki treći oboleli ima osip i na genitalijama.

Foto: Shutterstock/shinoportogis
Foto: Shutterstock/shinoportogis

Od 7. maja, kada je Velika Britanija prijavila prvi slučaj, zaraza se proširila. Među 131 potvrđenim slučajem majmunskih boginja u svetu, i još 106 slučajeva "sumnjivih", koji se prema evidenciji SZO ispituju, najviše je upravo muškaraca, ali je, recimo, prvi slučaj majmunskih boginja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, registrovan kod žene stare 29 godina, koja se vratila iz zapadne Afrike.

Slovenija je prijavila drugi slučaj zaraze, a obe osobe doputovale su iz Španije. U Evropi slučajeve majmunskih boginja prijavile su Nemačka, Francuska, Italija, Švedska, Velika Britanija, Portugalije i Španija. Za neke od inficiranih osoba poznato je da su boravile ranije u afričkim zemljama dok za druge takve informacije ne postoje, što može da znači i da se ovaj virus širi Evropom i Amerikom "ispod radara".

Epidemiolog dr Predrag Kon primetio je da se, istorijski posmatrano, bolest za koju se zna od sedamdesetih godina prošlog veka nikada nije ovako brzo širila.

Prema informacijama Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), među obolelima i u Evropi, i u Americi, većinom su muškarci koji su potvrdili da su imali seks sa drugim mušarcima. Ali potvrđuju da može da se zarazi bilo ko, nezavisno od seksualnog opredeljenja.

"Imaju slične simptome kao velike boginje"

Majmunske boginje imaju slične simptome kao velike boginje, ali su mnogo manje opasne.

Doktor Radmilo Petrović, koji je pre pola veka bio u ekipi lekara koja je gasila epidemiju variole vere u SFRJ, kaže da su po stopi smrtnosti te dve zaraze, neuporedive: od majmunskih boginja umire oko jedan odsto, a smrtnost od variole je dostizala 30 do 50 odsto.

"Stariji od 50 godina koji su vakcinisani protiv velikih boginja imaju imunološko sećanje, ali vakcinacija je prestala, kod nas 1975, a kasnije i drugde jer je SZO 1980. godine proglasila da je ta bolest iskorenjena", kaže dr Petrović.

"Zato je za stručnjake bilo i zbunjujuće i uznemirujuće saznanje da 2000. i 2001. godine SAD naručile 300.000 vakcina protiv velikih boginja".

Ta vakcina koja štiti i od majmunskih boginja, nije ona ista vakcina koju smo mi primali protiv variole, nečista i sa mnogo neželjenih efekata. To je sad vakcina napravljena na kulturi tkiva i potpuno bezbedna.

U strahu od epidemije majmunskih boginja zemlje već naručuju vakcinu. Tako je recimo Nemačka, koja ima pet potvrđenih slučajeva zaraze, naručila 40.000 doza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu