Koronavirus je američki eksperiment?

Vašington -- Džefri Saks ukazao, u naučnom radu, da je virus korona možda nastao kao posledica laboratorijskih eksperimenata u kojima je učestvovala američka vlada.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Depositphotos/HayDmitriy
Foto: Depositphotos/HayDmitriy

Ovaj poznati ekonomista, profesor Kolumbija univerziteta i predsednik komisije za kovid poznatog naučnog časopisa "Lanset" taj rad je objavio u časopisu Američke akademije nauka.

Saks i koautor naučnog rada Nil Harison, profesor molekularne farmakologije na Kolumbija univerzitetu, pozvali su na nezavisnu istragu informacija koje američke institucije imaju o poreklu virusa korona, prenosi britanski "Telegraf".

Saks i Harison navode da je specifičnost virusa SARS-KoV2, izazivača kovida, to što ima sekvencu od osam amino-kiselina na virusnom šiljastom proteinu koja je identična sekvenci u ćelijama ljudskih organa za disanje.

SARS KoV2 jedini je predstavnik podroda sarbekovirusa (u kom su SARS betakoronavirusi) koji ima takvu sekvencu, navode oni. Identična sekvenca sreće se samo kod ljudi, bonobo majmuna, gorila, šimpanzi i orangutana, kao i kod jedne vrste slepog miša (Pipistrellus kuhlii) koja živi u Evropi i zapadnoj Aziji, i ni kod jedne druge vrste sisara, tvrde Džefri Saks i Nil Harison.

Iako navode da je takva sekvenca mogla da se stvori prirodnim putem, ukazuju da je to malo verovatno i da je verovatnije kako se radi o laboratorijskom eksperimentu.

"Ne znamo da li je umetanje te sekvence rezultat prirodne evolucije, možda preko rekombinacije u međudomaćinu, sisaru ili čoveku, ili je rezultat namernog uvođenja u SARS virus u laboratorijskom eksperimentu. Znamo da je umetanje takvih sekvenci u viruse nalik SARS-u bio cilj naučnog rada kojim su 2018. za grant kod DARPA (agencija ministarstva odbrane SAD za razvoj novih tehnologija za vojsku) zajedno konkurisali Ekohelt alijansa, Vuhanski institut za virologiju i Univerzitet Severna Karolina. Taj grant nije odobren, ali ne znamo da li su neki od predloženih programa održani u 2018. ili 2019. možda finansiranjem iz drugih izvora", navode oni u naučnom radu.

Oni tvrde i da su naučnici koji su predložili taj projekat imali ranija iskustva sa umetanjem sekvenci amino-kiselina u SARS i druge viruse korona.

Saks i Harison ukazuju i na mogućnost da se virus proširio tako što je neko od laboratorijskih radnika greškom bio zaražen njime.

Takođe, ukazuju da je veći deo istraživanja SARS virusa u Vuhanu bio deo naučne saradnje Kine i SAD koji je finansirala američka vlada preko različitih organizacija, te da je zbog toga veoma važno da sve američke naučne organizacije transparentno objave svoje grantove, ugovore, naučne radove, zbirke podataka i druge detalje koji bi mogli da doprinesu istrazi o poreklu kovida.

Dodaju da se virusi korona nisu istraživali samo u Vuhanu, već i u različitim američkim naučnim institucijama i drugim naučnim institucijama u svetu, preneo je Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu