U Briselu o "mapi puta" za BiH

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i politički lideri u BiH održali su zajednički sastanak.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE/ FEHIM DEMIR
EPA/EFE/ FEHIM DEMIR

Oni su se saglasili su se da u narednim sedmicama održe sastanak u Briselu kako bi razradili "mapu puta" kojom će se utvrditi prioritetne reforme i politički dogovori koji su potrebni za jačanje EU puta za BiH, saopštila Delegacija EU u BiH.

U saopštenju se navodi da je Mišel tokom posete BiH održao sastanke sa članovima Predsedništva BiH i političkim liderima, i da je izrazio spremnost da pomogne ponovno podsticanje dijaloga između svih strana, prenosi Srna.

Ističe se da je cilj ove posete bio da se Mišel upozna sa ključnim prioritetima političkih lidera, ali i da se razmene mišljenja o tome kako dati novi polet reformama koje su potrebne za put BiH ka EU.

"Razgovori su bili značajni i produktivni, a poseban značaj je stavljen na to kako EU može podržati poboljšanje i jačanje funkcionisanja institucija BiH i na taj način poboljšati pružanje usluga, stvaranje radnih mesta, rast i prosperitet za sve građane", dodaju iz Delegacije EU.

Radman: Izborna reforma teško se može dogovoriti do izbora

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je danas da se "teško može" promeniti izborni zakon u Bosni i Hercegovini pre izbora na jesen, ali smatra da do tada treba usuglasiti način popune Doma naroda Federacije BiH.

Grlić Radman je novinarima u centrali HDZ rekao da "nije normalno" da Hrvati ne mogu da biraju svoje predstavnike i da je toj zemlji potreban "demokratski zakon koji će odražavati multinacionalnu prirodu BiH" jer su Hrvati "žrtve" postojećeg izbornog zakona, prenosi Hina.

Dragan Čović i Bakir Izetbegović, lideri HDZ i SDA, susreli su se danas s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Složili su se da će pre sednice Evropskog saveta u junu pokušati da usuglase dokument, čime bi ubrzali evropski put te zemlje i ješili nesuglasice oko sprovođenja izbora 2. oktobra.

"Prvi put u istoriji BiH je u fokusu Evropske unije. Niko se nije bavio BiH, niko nije zapravo razumeo pitanje kompleksnog sistema BiH. Niko nije razumeo multinacionalnu narav BiH. Nije dovoljno osvešćivan loš položaj hrvatskog naroda u BiH u ranijim vladama", rekao je Grlić Radman.

Prema njegovim rečima, poseta Šarla Mišela susednoj zemlji može se oceniti kao "istorijski čin".

"Mišel je pokazao spremnost, zainteresovanost da se o BiH razgovara", rekao je.

Dodao je da BiH u "EU i NATO ne može ući disfunkcionalna" i da će na njenom putu biti ključna reforma izbornog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu