"Jel treba treba da oprostimo ubistvo dece da biste nas pustili da ulazimo u EU?"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je pretnje iz Zagreba da će blokirati put Srbije u EU zbog optužnica za ratne zločine,

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE/ANDREJ CUKIC
EPA/EFE/ANDREJ CUKIC

Vučić najavio: "U narednih mesec dana"

On je zapitao danas da li Srbija treba da oprosti ubistvo dece na Petrovačkoj cesti tokom akcije Oluja kako nas Hrvatska ne bi blokirala na putu ka EU i da li su to evropske vrednosti ili je to borba protiv zločinaca.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše poruke koje dolaze ovih dana iz Hrvatske o uslovljavanju Srbiju na putu ka EU, zatim kako vidi to što traže da se odreknemo "mita o Jasenovcu", a vrh Hrvatske najavljuje da će blokirati evropski put Srbije zbog podizanja optužnice protiv četvorice hrvatskih oficira koji se terete za ratne zločine tokom Oluje 1995.

Vučić je rekao za Pink da se oni, pre svega, terete za ubistvo dece na Petrovačkoj cesti, za ubistvo brata i sestre Rajić koji su imali devet i 11 godina, kao i članove porodice Drča.

"Iz čista mira su ih ubili. Šta hoćete da nam kažete, da treba da oprostimo ubistvo dece da biste nas pustili da ulazimo u EU? Nisam znao da je to evropska vrednost. Mislio sam da je borba protiv zločinaca evropska vrednost i zato i jesmo za evropske vrednosti, a ne protiv njih", poručio je Vučić.

Što se tiče navodnog mita o Jasenovcu, ističe da ga je sramota kao civilizovanog čoveka da to i komentariše.

"Treba da bude sramota sve te koji su te gluposti napisali. Svi koji danas podilaze fašizmu i nacizmu, koji je bio u najgorem obliku u okviru NDH, mnogo više govore o sebi. Neka zaborave, a da se mi odreknemo svojih predaka i borbe protiv fašizma i nacizma i svoje borbe za slobodu da bismo dobili nekakav plus, to se neće skoro u Srbiji dogoditi", poručio je Vučić.

Možda kada pobede na izborima neki njihovi, dodaje.

Istakao je da tako radi neko ko misli da ima instrumente za ucene i da neko treba da zavisi od njega.

"To ne govori mnogo dobro o njima, ali ne želim da se mešamo. Treba da imamo najbolje odnose sa Hrvatima, ali ne po cenu da se odričemo istine i da pljunemo u lice sebi", naglasio je Vučić.

Istakao je da kada se neko fokusira toliko na nekog drugog, to govori samo da taj drugi ili mnogo dobro radi ili ne radi toliko loše koliko bi neko voleo.

Na pitanje kako komentariše to što su u Hrvatskoj rekli povodom njegovog neformalnog susreta u Beogradu sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, kada su spremali ćevape, da je Mišel trebalo da ga kritikuje, a ne to da radi, Vučić je ironično odgovorio da je valjda Mišel trebalo da uzme motku pa da ga udari. "To će oni kada me vide...", dodao je Vučić.

Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban prisustvovali su svečanom otvaranju 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu