Vučić najavio: "U narednih mesec dana"

Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban prisustvovali su svečanom otvaranju 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vučić se nakon otvaranja obratio medijima, gde se osvrnuo na aktuelna dešavanja.

Predsednik je prokomentarisao i reči bivšeg američkog ambasadora Kurta Volkera, koji je poručio Srbiji da sada mora da shvati da je opasno biti ruski prijatelj.

"Znate postoji jedna druga izreka, koja kaže drugačije. Ali ja ne verujem u priče o velikim prijateljstvima, već u interes. Kako je Henri Kisindžer jednom rekao: 'Postoji jedna stvar opasnija od toga da budete neprijatelj Amerike. A to je da budete prijatelj Amerike'. Ja se ne bih složio sa tim, cenim naše prijateljstvo. Mi smo mali, i ne želimo neprijateljstva sa velikim silama. Mi ćemo da čuvamo naše reke i zemlju, a oni neka rade šta hoće sa svojim interesima", kazao je on.

Vučić je rekao da je naše da se borimo za svoju zemlju i da se držimo odluka Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik je rekao da još uvek nemamo parlament zato što je opozicija tražila da se ponavljaju izbori zbog besmislenih razloga.

"Mi nikada ne tražimo mandat više ili manje, više je nego jasna bila poruka ljudi na izuborima. Lako je kritikovati, ali teško je raditi. Suviše posla imamo".

Istakao je da je BiH uvela sankcije Rusiji, ali da to nema veze sa Republikom Srpskom.

"Nisu ih ni pitali, već su glasali za sve. Mi se nismo pridružili nijednoj od 23 deklaracije. Oni su se od 23 od 23 priključili tim merama, mi nismo nijednom. I nije ni čudo što smo u Briselu samo mi meta, zato sam ih i pitao šaljivo: 'Što nam persirate'. Mi se vodimo nezavisnošću i samostalnošću, i da donosimo odluke za naše interese", kazao je predsednik.

Vučić je rekao i da nas čekaju mnoge zanimljive stvari narednih mesec dana u Beogradu, i da će se mnogi iznenaditi.

On je komentarisao pretnje iz Zagreba da će blokirati put Srbije u EU zbog optužnica za ratne zločine, i istakao da se hrvatski piloti terete za ubistvo dece na Petrovačkoj cesti, za ubistvo porodice Rajić i porodica Drča.

"Ubili su ih iz čista mira. Šta hoćete. Da oprostimo ubistvo dece da bismo ušli u EU. Ja sam mislio da se borimo za neke univerzalne ljudske vrednosti. A što se tiče mita o Jasenovcu, sramota me je šta sam pročitao. Svi ti koji podilaze nacizmu i fašizmu više govore o sebi. Mi se nećemo odreći borbe protiv fašizma i nacizma, i nevinih žrtava, to se neće dogoditi. Možda kada neki njihovi pobede, ali to tek za četiri godine", istakao je predsednik.

Vučić kaže da ne možemo da se ne sećamo jezivih zločina u Jasenovcu, i da Srbija nikada neće zaboraviti.

"To ste mogli da nađete ljude ovde na vlasti nekada koji su se odricali srpskih žrtava. Više to u budućnosti neće biti moguće", istakao je predsednik.

Vučić je podsetio na reči vladike Sergija, da su svi napadi na njega signal da radi dobre stvari za svoj narod.

"Smetali su im i ćevapi sa Šarlom Mišelom. Pa jel trebao motkom da me udari. Al dobro, to će oni da urade", kazao je predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu