"Napada na izbegličku kolonu nije bilo. To dokazuje razgovor srpskih oficira snimljen pri njihovom povlačenju"

Zagreb -- Jedna od glavnih tema hrvatskih medija je optužnicu koju je podiglo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine protiv četiri visoka oficira hrvatske vojske.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/MIROSLAV LELAS
EPA-EFE/MIROSLAV LELAS

Podsetimo, optužnica je podignuta protiv četvorice pripadnika hrvatskoga ratnog vazduhoplovstva - Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog sumnje da su izvršili ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Terete se da su u akciji "Oluja" 7. i 8. Avgusta 1995. naredili avionsko raketiranje kolone srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novoga Grada.

U avionskom raketiranju identifikovano je 13 ubijenih osoba, od kojih je šestoro dece, kao i 24 ranjenih.

Optužnica je predata sudu na odluku o potvrđivanju, što zbači da još nije pravosnažna, a Tužilaštvo je predložilo da se optuženima sudi u odsutnosti.

Hrvatski mediji kontaktirali sdu generala Pava Miljavca, koji je u vrime sprovođenja akcije "Oluja" bio pomoćnik načelnika Glavnog štaba Hrvatske vojske i zapovednik "A" tima za sprovođenje te akcije. On je za Slobodnu Dalmaciju rekao da poznaje svu četvoricu pilota, ali je takođe dodao da se I danas svega seća, kao itoga da ta kolona nije bila samo izbeglička.

"S narodom je bežala i srpska vojska i u koloni su prevoženi i ruski protivvazdušni sistemi, tzv. KUB-ovi, koje su naši piloti u nadletanju vrlo brzo uočili. To oružje bilo je opasnost za naše avione s obzirom na to da se radi o ruskim raketama srednjeg dometa s dva navođena radara u sebi. S tim KUB-ovima Srbi su u Bosni srušili dva francuska aviona u ovom ratu", rekao je general Miljavac.

"Odgovorno tvrdim, niko nije izdao naredbu da se izvrši napad na tu kolonu uprkos postojanju opasnosti za naše vazdušne snage. Mi imamo zabeležen razgovor dvojice oficira srpske vojske u povlačenju koji pitaju jedan drugoga kakvo je stanje u sektoru njihove odgovornosti. Jedan drugome kažu: 'Preleću nas hrvatski MIG-ovi, ali ne deluju'”", dodao je on.

Rekao jei da je u Hrvatskoj bilo problema ko tumačenja zločina koje je počinila muslimanska tzv. Bužimska brigada u povlačenju Srba. "Ti zločini su u prvom trenutku pripisani našoj vojsci, pa se i to razjasnilo. Razjasnitće se i ovo. Većinu ovih pilota lično poznajem i to su ljudi koji nikad ne bi išli protiv načela humanosti i ratnog prava", rekao je penzionisani general Pavao Miljavac.

Jutarnji list pokuša je da stupi u kontakt s optuženim Željkom Jelenićem, Vladimirom Mikcem i Zdenkom Raduljem, ali je za razgovor s medijima bio dostupan samo Danijel Borović, koji je nakon preleta iz JNA na hrvatsku stranu učestvovao u svim važnijim operacijama Vojske Hrvatske do kraja rata.

Kako piše Jutarnji, vest da je optužen za ratni zločin saznao je u telefonskom razgovoru dok je kosio travu na porodičnom imanju u blizini Varaždina.

"To je sad komplikovana priča. Za početak, oni već više od deset godina spominju navodni događaj na način kako ga sami opisuju, samo su promenili optužene jer su im prva dvojica optuženih - Imra Agotić kao zapovednik i Josip Ćuletić kao njegov tadašnji zamenik - u međuvremenu preminula. Sad sam ja na redu kao treći optuženi zapovednik", rekao je on.

Tvrdi i da nema nikakve veze sa optužbama za raketiranje kolone kod Bosanskog Petrovca i Novoga Grada, jer na poziciji na kojoj je bio, u liniji zapovedanja, nije ni imao parvo da izdaje takva naređenja.

"To je viši nivo, a što se, pak, izvršenja tiče, granicu s BiH ni kopnom, ni vazduhom nisam prešao od preleta s MiG-om 21bis 1992. Godine", kaže Borović.

"Događaj koji spominju meni je potpuno nepoznat, izuzev iz medija u kojima se znala spominjati ta priča. Navodno se vojska povlačila zajedno s civilima i to su bile mešane kolone. Ima i neka monografija koju su izdali sami Srbi, a u kojoj piše da se njihova komanda korpusa izvlačila lokalnim putevima, dok su vojnici izlazili izmešani s civilima. E sad, ako je neko i gađao, to više nije bila civilna kolona", dodaje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu