Sud odlučio: Obavezna vakcinacija za zaposlene u zdravstvu

Nemački Ustavni sud je u četvrtak odlučio šta je važnije.

Izvor: B92, DPA
Podeli
EPA-EFE/LUONG THAI LINH
EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Zaštita starih i slabih od zaraze ili pravo zdravstvenih radnika i negovatelja da sami odluče hoće li da se vakcinišu?

Presuda je da je pravo na život starije, odnosno da lekari, medicinske sestre i ostalo osoblje moraju da se vakcinišu.

Odlukom da je država ispravno odlučila nametanjem obaveze sud sa sedištem u Karlsrueu je odbacio na desetine žalbi, uglavnom nevakcinisanog medicinskog i negovateljskog osoblja, odnosno uprave pojedinih ustanova.

Sud je saopštio da zaštita takozvanih ranjivih grupa ima veću ustavnu težinu od zaštite osnovnih prava zaposlenih u klinikama, lekarskim ordinacijama i domovima za stare ili bolesne.

Sudije su priznale da nametanje obaveze vakcinisanja predstavlja mešanje u fizički integritet ljudi kojima, ako odbiju vakcinu, jedino preostaje da promene posao. Ali odluka nemačkog parlamenta da prednost dâ zaštiti ugroženih za sud nije sporna.

Ministar zdravstva Karl Lauterbah je pozdravio presudu i rekao da je obaveza države da zaštiti ranjive grupe. Zahvalio je svim ustanovama koje su primenile odluku o obaveznoj vakcinaciji osoblja.

"To je mnogo pomoglo da se spreči više smrtnih slučajeva od talasa omikrona", rekao je Lauterbah.

Ustavni sud je isto utvrdio da kasniji tok pandemije, upravo u vreme talasa omikrona, nije značio da je trebalo odustati od vakcinisanja.

Sudije su se pozvale na procenu zdravstvenih stručnjaka da tok bolesti u vreme talasa omikrona u proseku jeste bio blaži, ali da ranjive grupe nisu bile u ništa manjoj opasnosti ako se zaraze.

Prema odluci Bundestaga i Bundesrata, zaposleni u staračkim domovima i klinikama, ali i, na primer, u lekarskim ordinacijama i ambulantama, babice, maseri i fizioterapeuti morali su do 15. marta da dokažu da su potpuno vakcinisani ili da su preležali kovid.

Novim zaposlenima je dokaz bio potreban od 16. marta. Izuzetak su zaposleni koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu