NATO: Rusija napada BiH? Isti scenario kao u Ukrajini

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Džoana upozorio je da bi Rusija mogla napasti kritičnu digitalnu infrastrukturu Gruzije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA/EFE/VALDA KALNINA
EPA/EFE/VALDA KALNINA

Kako prenosi kliks, scenario bi bio isti kao što je to učinila kada je napala Ukrajinu, precizirajući da se to može dogoditi u obliku velikog sajber napada.

Dodao je da NATO pojačava svoju podršku dvema zemljama kako bi ojačale svoje odbrambene sposobnosti, uključujući i one protiv sajber ratovanja.

Kako je objasnio, Ukrajina je dokazala "koliko je jačanje kibernetičke sigurnosti uz pomoć NATO-a važno za obranu i odvraćanje ", a otišao je toliko daleko da je to nazvao "NATO prioritetom".

Ukazao je na velike kibernetičke napade izvršene na ukrajinsku vladu i vojsku, kao i na drugu kritičnu infrastrukturu na dan ruske invazije, zaključivši da su sajber napadi, uz dezinformacije i digitalnu špijunažu, deo nove vrsta ratovanja.

Bosna i Hercegovina, uz Gruziju, često se spominje kao posebno ranjiva tačka, odnosno mesto gdje bi Moskva mogla pokušati provesti svoje interese preko marionetskih lokalnih političara.

Stoga je, odmah po početku vojne operacije u Ukrajini, NATO saopštio da je spreman da ponudi dodatne sigurnosne garancije i pojačati saradnju sa zemljama u kojima bi Rusija mogla pokušati prošiti svoj uticaj.

Slična je situacija i u drugim delovima Evrope. Švedska i Finska, tradicionalno vojno neutralne zemlje, odlučile su zatražiti članstvo u NATO-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu