Crnogorci poručili Đukanoviću: "Nije dobrodošao – učestvovao u etničkom čišćenju"

Milo Đukanović dobio je ozbiljno upozorenje sa Kosova i Metohije

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA/EFE/TOMS KALNINS
EPA/EFE/TOMS KALNINS

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nije dobrodošao među preostale kosovske Crnogorce jer je saučesnik u etničkom čišćenju 30.000 sunarodnika sa Kosova i jedan je od najzaslužnijih za očiglednu legalizaciju tog etničkog čišćenja, saopštili su Crnogorska liberalna stranka Kosova i Udruženje kosovskih Crnogoraca "Matica".

"Jezikom istine i argumenata rečeno - nad Crnogorcima na Kosovu i Metohiji se desio genocid u produženom trajanju i Crnogorci su najveće žrtve svih dešavanja u pokrajini. Od 30.000 danas imamo svega nekoliko stotina Crnogoraca. Svi su okupljeni oko Crnogorske liberalne stranke i Udruženja kosovskih Crnogoraca Matica. Vlasti u Prištini Crnogorce ne priznaju čak ni kao nacionalnu manjinu, a do 1999.godine su bili državotvorni narod ovde. Njegošev spomenik u centru Prištine koji je srušen pre 23 godine divljačkim delovanjem ekstremista niko i ne pomišlja da obnovi, a Đukanović o tome ne sme ni reč da izusti jer se ustvari slaže sa satanizacijom svojih sunarodnika", napominje se u saopštenju koje su potpisali predsednik Crnogorske liberalne strane Radoman Doderović i predsednik Udruženja kosovskih Crnogoraca "Matica" Boban Filipović.

Oni navode da su crnogorska groblja u Metohiji preorana, mnoge crkve koje pripadaju Eparhiji raško-prizrenskoj su spaljene, ali, kako kažu, to ne dotiče Đukanovića koji je bio i ostao saveznik onih koji su Crnogorce nasilno proterali 1999.godine, spalili im kuće, domove, crkve i manastire, i skoro dve i po decenije bespravno koriste crnogorska imanja i crnogorske stanove u stambenim zgradama od Peći do Vučitrna.

Poručuju da je Crna Gora njihova matica ali da Đukanovića ne priznaju za predsednika.

"Njegova sramna i izdajnička politika je i tako poražena 30. avgusta 2020. godine na parlamentarnim izborima, čime je izgubio svaki legitimitet. Đukanoviću, bolje da ne dolaziš na Kosovo i Metohiju, nemoj Crnogorcima da staješ na ranu koja krvari pune 23 godine", poručuju u zajedničkom sapoštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu