Moskva reagovala na odluku SPC: Podržavamo

Ruska pravoslavna crkva pozdravlja odluku Srpske crkve da obnovi kanonsko opštenje s Makedonskom crkvom.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/LEONHARD SIMON
EPA-EFE/LEONHARD SIMON

"Ruska pravoslavna crkva pozdravlja odluku Srpske sestrinske crkve da obnovi kanonsko opštenje sa Makedonskom pravoslavnom crkvom, Ohridskom arhiepiskopijom“, rekao je Balašov, ističući da to predstavlja "prevazilaženje poluvekovnog crkvenog raskola“.

Ranije je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve objavio saopštenje o "Makedonskoj Pravoslavnoj Crkvi - Ohridskoj Arhiepiskopiji“, u kojem je priznao kanonski status MPC i saopštio o ponovnom uspostavljanju bogoslužbenog opštenja sa njom.

Istovremeno, napominje se da će u dijalogu o budućem i konačnom kanonskom statusu MPC rukovodstvo SPC delovati isključivo u skladu sa kanonskim i crkvenim normama i principima "bez geopolitičkog i crkvenopolitičkog” pristupa.

SPC prethodno nije priznala deo koji se od nje otcepio u Severnoj Makedoniji pod nazivom "Makedonska pravoslavna crkva“, koju su kao takvu priznale makedonske vlasti i Vaseljenska patrijaršija.

S tim u vezi, sekretar Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, protojerej Igor Jakimčuk poručio je da Ruska pravoslavna crkva (RPC) priznaje isključiva kanonska prava Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Severnoj Makedoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu