"Istorijska odluka": Švedska zvanično podnosi zahtev za članstvo u NATO

Švedska manjinska vlada socijaldemokrata donela je danas zvaničnu odluku da podnese zahtev za članstvo u NATO, prenosi Rojters.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/TOMS KALNINS
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Švedska premijerka Magdalena Anderson izjavila je na konferenciji za novinare da će ta zemlja podneti zahtev za članstvo u NATO.

Ona je poručila da za to postoji podrška među švedskim narodom, prenosi Bi-Bi-Si.

"Najbolja stvar za Švedsku i švedsko stanovništvo je ulazak u NATO", rekla je Anderson.

Kako je rekla premijerka, Švedska će biti u ranjivoj poziciji dok se njen zahtev za članstvo u NATO obrađuje. Datum formalnog zahteva se još uvek ne zna, jer će Švedska poslati svoju prijavu zajedno sa Finskom, poručila je Anderson.

Prelomili: Podnose zahtev za učlanjenje u NATO; "Bez njih mi smo jako ranjivi"

Takođe je rekla da još uvek ne vidi nikakvu direktnu vojnu pretnju Švedskoj. Na konferenciji za novinare govorio je i lider opozicione partije Ulf Kristerson, koji je takođe podržao odluku o članstvu te zemlje u NATO.

"Ovo je istorijska odluka", rekao je Kristerson. Prema njegovim rečima, ne radi se o partijskoj politici, već o preuzimanju zajedničke odgovornosti za bezbednost zemlje.

Švedska premijerka je kazala da zemlja napušta jednu eru i počinje drugu.

"Očekujemo da ne bi trebalo da prođe više od godinu dana da 30 članica Alijanse jednoglasno ratifikuju zahtev Švedske za članstvo", dodala je premijerka Anderson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu