Istok će "goreti": Spremna kontraofanziva

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novi izvještaj iz Ukrajine u kojem se procenjuje da će "goreti" istok Ukrajine.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA-EFE STR
EPA-EFE STR

U prvom delu analize, ISW je analizirao položaje ruske vojske oko Izjuma pa je navedeno da su ruske snage najverovatnije napustile cilj opkoljavanje ukrajinskih jedinica od Donjecka do Izjuma u korist završetka preuzimanja kontrole nad oblasti Luganska.

"Šef Luganske uprave Sergej Haidai rekao je da ruska vojna komanda verovatno shvata da neće moći da zauzne celu oblast Donjecka, ali veruju da imaju kapacitet da dođu do administrativnih granica oblasti Luganska. Ruska vojska će verovatno dati prioritet bitci kod Sjeverodonjecka. Oni nastavljaju koordinisane napore da zauzmu Sjeverodonjeck sa sjevera i juga", ističe se u analizi, čije delove je preneo Klix.ba.

Drugi deo analize obuhvatio je analizu ruskih kadrova i rezervista.

"Ruskim snagama je verovatno ponestalo rezervista spremnih za borbu što je prisililo rusku vojnu komandu da uključi i brojne paravojne formacije u regularne jedinice. Ukrajinski generalštab je izvestio da se oko 2.500 ruskih rezervista obučava u Belgorodu, Voronježu i Rostovu. Malo je verovatno da će taj broj biti dovoljan za popunjavanje ruskih jedinica koje su navodno izgubile i do 20 posto kadrova u ratu", navodi ISW.

Takođe, ističe se i da privatne vojne kompanije iz Rusije formiraju kombinovane jedinice s vazdušno-desantnim elementima zbog značajnih gubitaka u ljudstvu.

"Popunjavanje elitnih vazdušnih jedinica s plaćenicima je šokantan podatak i najjasniji pokazatelj da je Rusija iscrpila svoje raspoložive rezerve i ljudstvo koje je spremno za borbu. Malo je verovatno da će novoformirane ili pregrupisane jedinice biti efikasne u borbi", stoji u analizi ISW-a.

Kada je reč o jugu Ukrajine i oblastima koje Rusi već duži period drže pod kontrolom, naglašava se kako ruska vojska nastoji uspostaviti punu kontrolu nad ovim delom Ukrajine.

"Ukrajinski zvaničnici su izvestili da su ruske snage počele da kopaju rovove i grade betonske ograde u područjima Nikolajevske i Hersonske oblasti, u blizini Melitopolja te u zapadnom delu Zaporoške oblasti", pojasnili su iz Instituta za proučavanje rata.

Na kraju, iz ISW-a su naglasili nekoliko ključnih momenata koji se tiču istoka i juga Ukrajine.

"Ruske snage će vjrovatno završiti svoje povlačenje iz okolie Harkova, ali će pokušati da zadržr liniju zapadno od Vovčanska kako bi odbranili jedinice od Belgoroda do Izjuma. Nejasno je da li će uspeti. Rusi će nastaviti napore da opkole Sjeverodonjeck i Lisičansk barem s juga, verovatno tako što će se fokusirati na presecanje autoputa koji povezuje ove delove s ostatkom Ukrajine", navodi se u analizi.

Takođe, ističu kako ukrajinska vojska na istoku sprema i kontraofanzivu.

"Ukrajinska kontraofanziva oko Izjuma će verovatno početi uskoro. Bitka za Mariupolj će se, na iznenađenje mnogih, nastaviti", zaključuju iz ISW-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu