Raskol u Kremlju potvrđen na državnoj TV?

Moskva -- Ruski ambasador u SAD nagovestio je raskol u Kremlju zbog rata u Ukrajini.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Depostiphotos/matwey
Foto: Depostiphotos/matwey

Govoreći na ruskoj državnoj televiziji, a u kontekstu neuspeha ruske vojske da napravi novi značajan napredak u Donbasu, ambasador Anatolij Antonov je rekao da Amerika potajno daje Kremlju uslove pregovora za zaustavljanje borbi.

Implicirao je da su neki u Kremlju spremni na to da odustanu od borbe, povuku trupe, pa čak i da se "pokaju", rekao je, ali je i naglasio da on nije među onima koji su spremni da kapituliraju.

"Amerikanci nas guraju u pregovore ali uz prihvatanje određenih uslova. Naveo bih tri. Prvo, da zaustavimo vojnu akciju u sklopu specijalne vojne operacije. Drugo, da vratimo naše trupe tamo gde su bile pre 24. februara. Treće je da se pokajemo za sve što smo učinili", rekao je ruski ambasador u SAD.

Antonov je voditelju ruske državne televizije rekao još i: "Naravno, govorimo čvrsto i jasno, i u to smo nedvosmisleno sigurni – barem ruske diplomate koje ovde rade – neće biti takve kapitulacije. Nikada."

Međutim, ono što je zaparalo uši je deo rečenice – "barem ruske diplomate koji ovde rade", čime je nagovestio da su drugi manje sigurni u to da neće biti kapitulacije, prenosi Jutarnji list.

Antonov je Vladimira Putina pri tome nazvao "vrhovnim zapovednikom" i time jasno dao do znanja da vojna strategija, koja se smatra manjkavom čak i u ruskim sigurnosnim i vojnim redovima, dolazi iz samog vrha Kremlja.

Antonov je takođe tvrdio da su ruske diplomate bile suočene s pretnjama fizičkim nasiljem i da američke obaveštajne agencije nastoje da uspostave privatni kontakt s izaslanicima.

Ponovio je i da bi sukob sa Zapadom koji naoružava Ukrajinu mogao izazvati nuklearni rat. "Današnja situacija je veoma, veoma opasna. SAD se sve dublje uvlači u sukob s najnepredvidivijim posledicama za odnose između dve nuklearne sile", dodao je Antonov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu