Mediji: Šmitu su dali da govori, a to znači samo jedno

Sarajevo -- SB UN dozvolilo je prošle sedmice visokom predstavniku Kristijanu Šmitu da se obrati i iznese svoj šestomesečni izveštaj, čime je p oslata poruka RS.

Izvor: klix.ba
Podeli
EPA-EFE Fehim Demir
EPA-EFE Fehim Demir

Kako piše sarajevski portal Klix.ba, poruka koja je poslata Banjaluci je da je Šmit legitiman, iako Republika Srpska osporava taj legitimitet.

Klix.ba podseća da vlast iz entiteta Republika Srpska nikada nije prihvatila legitimitet novog visokog predstavnika u BiH , odnosno da to barem nisu verbalno uradili, a gotovo svaku priliku koriste da ga ospore.

Navodi se i da Milorad Dodik nikada nije održao sastanak sa Šmitom, uprkos nizu poziva. Zvaničnici iz RS-a podršku za takvu politiku dobijaju od Rusije, koja se na Savetu bezbednosti pobunila zbog načina izbora Šmita, smatrajući da je morao dobiti verifikaciju tog tela. Uz Rusiju je tada stala i Kina.

U oba izveštaja koja je Šmit pisao i koja su došla pred Savet bezbednosti UN žestoke kritike su upućene prema Dodiku i njegovoj politici. To je potvrđeno i nedavno, kada je SB ipak dozvolilo Šmitu da se obrati, piše dalje Klix.ba.

Uprkos protivljenju Rusije i Kine, Šmitu je dozvoljeno obraćanje, a tim činom i simbolično je poslata poruka šta ta institucija misli o tezama da je visoki predstavnik nelegitimno izabran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu