Četiri države povukle priznanje nezavisnosti tzv. Kosova; Vučiću predate diplomatske note

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković govorio je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Zaseda Savet za nacionalnu bezbednost, predsedava Vučić FOTO

"Srbija se nalazi u veoma teškoj situaciji. Naša država i državno rukovodstvo izloženi su strahovitim pritiscima da prihvatimo dobrovoljno narušavanje teritorijalnog integriteta naše države", rekao je on.

Takođe je naveo da je i vlada SAD svojim saopštenjem povodom zahteva tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope jasno stavila do znanja da Vašintongski sporazum i dalje smatraju važnim.

"Predajom ovog formalnog zahteva za prijem u Savet Evrope Priština je pokazala da ne poštuje postignuti sporazum, kao ni stav države koja je bila domaćin, i koja je i sama učestvovala u njemu. Na takav način Priština je jasno pokazala da nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi dijalogom već se, po ko zna koji put, odlučila na unilateralni pristup", rekao je Selaković.

"Došli smo do informacija da najmanje dve velike države rade na logističkoj podršci Prištini za dobijanje novih priznanja ali i u zaustavljanju kampanje za povlačenje priznanja", rekao je on.

"Kao ministar spoljnih poslova predao sam predsedniku Vučiću diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje tzv. Kosova, a Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da u trenutku kada to bude smatrao za potrebno i širu javnost obavesti o kojim državama je reč", rekao je Selaković.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

On je rekao i da Srbija takvim gestom želi da da šansu državama članicama SE da u junu ne pokrenu postupak prijema tzv. Kosova u SE. "Time još jednom pokazujemo našu spremnost da razgovaramo i našu spremnost da do rešenja dolazimo kroz dijalog, a nikako da to činimo jednostrano", istakao je Selaković.

Objasnio je i da to znači da ćemo nastaviti da se žestoko borimo, kao i da ćemo nastaviti da radimo na tzv. otpriznavanju, odnosno povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, a da ćemo u toj borbi biti rukovođeni sopstvenim državnim i nacionalnim interesima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu