A šta je rekao Borelj?

Brisel -- Šef diplomatije EU Žozep Borelj ponovio na radnoj večeri s liderima Zapadnog Balkana da je važno da se njihove spoljne politike usklade sa onim koje ima Unija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/EFE STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA/EFE STEPHANIE LECOCQ

Vučić iz Brisela: "Neće ići tako lako onima koji misle da mogu da nas ucenjuju" VIDEO/FOTO

Borelj je, naime, poručio da je važno usklađivanja zajedničke spoljne i bezbednosne politike "kao centralnog elementa evropskog puta", saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Zapadnobalkanski lideri potvrdili su svoju stratešku posvećenost evropskim integracijama i podršku regionalnoj saradnji, navodi EEAS.

Fokus radne večere bio je, kako je saopšteno, na ”globalnom i regionalnom uticaju ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine i njenog naroda”, i na tome kako EU i partneri sa Zapadnog Balkana mogu ”zajedno da se pozabave štetnim posledicama ovog rata na cene hrane i energije i na regionalne i globalne stabilnost.”

”Visoki predstavnik Borelj pozdravio je punu podršku partnera sa Zapadnog Balkana u Generalnoj skupštini UN za rezolucije u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu.

Visoki predstavnik je lidere informisao o odgovoru EU u podršci Ukrajini, uključujući restriktivne mere EU koje imaju za cilj ograničavanje sposobnosti Kremlja da finansira rat.

On je ponovio važnost usklađivanja zajedničke spoljne i bezbednosne politike kao centralnog elementa evropskog puta”, navodi se u saopštenju EEAS.

Iz EU dodaju da će se na sastanku Saveta EU za spoljne poslove, koji se održava 13. maja u Briselu, održati diskusija o situaciji u regionu i neformalna razmenu mišljenja sa ministrima spoljnih poslova Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu